Srbija i Balkan

Supruga Zelenskog u Beogradu, a šta na to kažu iz Moskve?

Srbija nastavlja da pokazuje celom svetu da se drži nezavisnog kursa i da je spremna da sarađuje sa svima: Zapadom, Istokom, Rusijom, Ukrajinom, Berlinom, Briselom, ocenjuje članica Ruske akademije nauka Jelena Guskova
Supruga Zelenskog u Beogradu, a šta na to kažu iz Moskve?© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Dočekom žene ukrajinskog predsednika Elene Zelenske u Beogradu srpske vlasti žele da pošalju signal da se rukovodstvo pridržava raznostrane politike, iako će taj čin izazvati nezadovoljstvo u narodu, a možda i u Moskvi, ocenila je za RIA Novosti Jelena Guskova, član Ruske akademije nauka iz Centra za proučavanje savremene krize na Balkanu. 

"Srbija nastavlja da pokazuje celom svetu, uključujući i Rusiji, da se drži nezavisnog kursa i da je spremna da sarađuje sa svima: Zapadom, Istokom, Rusijom, Ukrajinom, Berlinom, Briselom", navodi Guskova.

Kako je rekla, Beograd želi da pokaže Zapadu da je još uvek zainteresovan za ulazak u Evropsku uniju, a situacija u kojoj se nalazi srpsko rukovodstvo je veoma teška pošto se od njega traži uvođenje sankcija Rusiji i prekid odnosa sa njom.

Ipak, Guskova upozorava da se poseta žene ukrajinskog lidera možda neće dopasti Moskvi, budući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio u Moskvi 9. maja na paradi povodom Dana pobede.

Upravo iz toga razloga, odnosno kako bi se razjasnila pozicija Beograda povodom ove posete danas se sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije Anom Brnabić sastaje ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko. U isto vreme, sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijom Kulebom, koji je takođe doputovao u Srbiju, sastaje se predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Guskova, takođe, nije mnogo optimističnija ni povodom reakcija srpske javnosti na posetu Elene Zelenske.

"Samoj Srbiji se ovaj gest neće mnogo dopasti, neće pomoći da se smanje unutrašnje tenzije, a to bi, naravno, trebalo dobro da razume i predsednik zemlje (Aleksandar Vučić)", istakla je ona. 

Podsetimo, žena predsednika Ukrajine doputovala je juče u Beograd zajedno sa Dmitrijom Kulebom. Oni su obišli srpsku prestonicu u pratnji prve dame Srbije Tamare Vučić i Marka Đurića, ministra spoljnih poslova Srbije, a tom prilikom potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu.

image