Srbija i Balkan

Vučić posle razgovora sa Bocan-Harčenkom: Pred Srbijom težak put, računamo na podršku prijatelja

Dvojica zvaničnika razgovarala su o teškom periodu i izazovima sa kojima se Srbija suočava

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o diplomatskoj borbi na nekoliko planova i ozbiljnim izazovima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali i u okruženju.

Vučić je na Instagramu naveo da je sa ruskim diplomatom razgovarao o teškom periodu koji predstoji Srbiji, a razmenili su i mišljenja "o pokušajima destibilizacije regiona, kao i o naporima Srbije da se u međunarodnoj areni izbori za očuvanje ne samo sopstvenih državnih i nacionalnih interesa, već i za poštovanje međunarodnog prava i načela na kojima treba da počiva pravičan globalni poredak".

"Naglasio sam da je za našu zemlju od vitalnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i istakao da samovoljni potezi Prištine i inicijative poput nacrta rezolucije GS UN o Srebrenici, ni na koji način ne doprinose procesu pomirenja, izgradnji poverenja i saradnje u regionu", naveo je predsednik.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji na čvrstom stavu u pogledu teritorijalnog integriteta Srbije i poštovanju suvereniteta "u pogledu nezavisne politike i jedinstvenog puta koji je naša zemlja odabrala".

"Taj put nije lak, ali na njemu računamo na punu podršku svih iskrenih prijatelja Srbije", poručio je predsednik.

Ruski ambasador prethodnih dana sastao se sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić, premijerom Milošem Vučevićem i ministrima u novoj Vladi Srbije.

image