Srbija i Balkan

Nenad Jezdić o zabrani predstave "Knjiga o Milutinu" na KiM: Ovo je odraz straha i panike

Komad Danka Popovića, u kom glumac Nenad Jezdić tumači lik Milutina Ostojića, više od dve godine igra se u Zvezdara teatru u Beogradu, a predstava je trebalo da danas bude izvedena u Kosovskoj Mitrovici
Nenad Jezdić o zabrani predstave "Knjiga o Milutinu" na KiM: Ovo je odraz straha i panike© Antonio Ahel/ATAImages

Odluka da se zabrani izvođenje pozorišne predstave "Knjiga o Milutinu" na Severu Kosova i Metohije predstavlja nedelo i suštinsku slabost i nemoć Prištine, i samo naizgled je silna, izjavio je za Sputnjik glumac Nenad Jezdić.

Naime, izvođenje monodrame "Knjiga o Milutinu" u Kosovskoj Mitrovici je otkazano, jer vlasti u Prištini nisu ekipi predstave dozvolile ulazak na teritoriju Kosova i Metohije preko administrativnog prelaza Jarinje.

Predstava je bila zakazana za danas, 14. maj.

"Najblaže rečeno ovo je tužno. Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. To je necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu 'Knjiga o Milutinu', jeste odraz straha i panike", kazao je Jezdić.

Glumac je istakao da je sreća pa je ova monodrama, na njegovu veliku radost i ponos, antiratna.

"Radovalo bi me da i ljudi albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. 'Knjiga o Milutinu' je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu ovo je izuzetno primitivno", zaključio je Jezdić.

Ovim povodom oglasili su se iz Zvezdara teatra.

"Nakon opsežnih dogovora i priprema za gostovanje kome smo posvetili puno pažnje, danas je bez ikakvog obrazloženja, ekipi predstave „Knjiga o Milutinu“ u produkciji Zvezdara teatra zabranjen prelazak administrativne granice sa Kosovom i Metohijom. Predstave koje smo planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene", naveli su.

Iz teatra su naglasili da su, nakon niza zabrana, počevši od političkih preko ekonomskih, verskih i drugih, na red došla i kultura.

"Zabranjeno je sve što ima predznak srpskog. ao pozorište koje tradicionalno repertoarski neguje domaći tekst, ulagaćemo i dalje napor da svoje predstave odigramo pred svakom publikom koja želi da ih pogleda, bez obzira na prepreke bilo koje vrste, jer kultura ne poznaje granice.

Iz Kulturnog centra "Dragica Žarković" u Kosovskoj Mitrovici kažu da je predstava otkazana zbog nemogućnosti prenošenja tehničke opreme, koja je neophodna i sastavni je deo scenografije, preko administrativnog prelaza Jarinje.

Jedan od članova ekipe predstave za RT Balkan kaže da ih je u kombiju beogradskih registracija bilo trojica i da su na prelazu proveli ukupno oko pet sati.

"Rečeno nam je da dođemo oko sedam ujutru na granicu, međutim, mi smo poranili, ali smo morali da sačekamo rotaciju na prelazu. Potom su nas pitali da li imamo propratno pismo, a pošto nismo imali, kosovski policajci su nam kazali da ne možemo dalje. Pokušali smo da dobijemo i odobrenje mejlom iz Prištine, ali ni to nije uspelo", objašnjava on.

Dodaje da su prepušteni sami sebi.

"Trenutno smo u Raški, a trebalo je i da idemo u Leposavić, videćemo šta će biti sa tim", objasnio je član ekipe predstave.

Komad Danka Popovića u režiji Egona Savina, u kom glumac Nenad Jezdić tumači lik Milutina Ostojića, više od dve godine igra se u Zvezdara teatru u Beogradu.

Ulaz na KiM pred Vaskrs nije dozvoljen direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, a juče je na administrativnom prelazu Merdare ulazak na KiM zabranjen i patrijarhu Porfiriju i sedmorici episkopa SPC.

image