Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije o odluci Prištine: Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi

Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se s njim sretne i da se s njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, ističe se u saopštenju SPC
Patrijarh Porfirije o odluci Prištine: Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem, izjavio je patrijarh srpski Porfirije danas nakon što kosovske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile njemu i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

On je istakao da kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, zna i da poručuje da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog.

"Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću", naveo je patrijarh Porfirije.

On se zapitao šta li se tek dešava sa "Srbima koji žive u getima na KiM, kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja".

"Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo", rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su danas sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće u kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima. Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje u narednih nedelju dana.

Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima doputuje u sedište Srpske pravoslavne crkve (SPC), manastir Pećku patrijaršiju, radi početka redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

"Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja Srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kaže se u saopštenju SPC.

Kako se navodi, patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

"Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se s njim sretne i da se s njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", ističe se u saopštenju SPC.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9 časova.

Priština: Zabranićemo posete sve dok traje kampanja Srbije protiv "Kosova"

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore "Kosova", koje je odbilo zahtev patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da poseti Pećku patrijaršiju.

"Kao što je poznato, Srbija je napravila ministarsku grupu da krši Osnovni sporazum i da spreči članstvo 'Kosova' u Savetu Evrope, i sve dok nastavlja sa takvim pristupom i ratom protiv 'Kosova' na bilo koji način, mi ne želimo da odobrimo takve posete", navodi se u saopštenju tzv. kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi "Juronjuz Srbija".

U saopštenju takođe piše da "sve dok Srbija nastavlja da krši Briselski sporazum i ne dozvoljava posete kosovskih zvaničnika Srbiji i ne prestane sa kampanjama protiv 'Kosova' u međunarodnoj areni, nastavlja da koristi govor mržnje i pretnje 'Kosovu' i njegovim predstavnicima, neće biti dozvoljene posete Kosovu".

image