Srbija i Balkan

U Gračanici parastosom i svečanom akademijom obeležena 20. godišnjica pogroma nad Srbima

Parastos je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje vladike novobrdskog Ilariona i budimljansko - nikšićkog Metodija
U Gračanici parastosom i svečanom akademijom obeležena 20. godišnjica pogroma nad Srbima© TANJUG/ STR

Parastosom, otkrivanjem spomenika ubijenima u pogromu i svečanom akademijom danas je u Gračanici obeležena 20. godišnjica pogroma na Kosovu i Metohiji.

Pred velikim brojem građana, u prisustvu zvaničnika kancelarije za KiM i predstavnika Srpske liste, stradalima u pogromu 17. i 18. marta parastos je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje vladike novobrdskog Ilariona i budimljansko-nikšićkog Metodija.

Vladika novobrdski Ilarion podsetio je okupljene na sve one koji su stradali tokom pogroma.

"Setimo se Zlatibora koga su zločinci pred porodicom zapalili. U Gnjilanu je stradao Boban i kasnije od prebijanja i njegova majka. U Mitrovici Jana i Borivoje, u selu Drajkovce otac i sin su postradali. Nenad je postradao u Lipljanu. Još je tu bilo imena. Neka ih Gospod sve pomene", rekao je vladika Ilarion.

Nakon polaganja belih ruža pred instalacijom "Nestali", u dvorištu Doma kulture otkriven je spomenik ubijenima tokom pogroma 2004. godine, delo vajara Branislava Ristića.

Tim povodom, zamenik direktora Kancelarije za KiM vlade Republike Srbije, Dušica Nikolić izjavila je da je na inicijativu Kancelarije postavljen spomenik u cilju negovanja kulture i sećanja na najteži dan srpskog stradanja na KiM.

"Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote, imena stradalih su u ovaj kamen uklesana i svedoče o našim mučenicima. Ovaj kamen sa srpske Šar planine simbol je snage, jačine i postajanja srpskog naroda na ovim prostorima, kao i snage našeg naroda da izdrži teška vremena i golgotu zbog nekažnjenog zločina, već 20 godina", rekla je ona.

Jedan od najtužnijih trenutaka naše novije istorije

Na svečanoj akademiji, vladika raško-prizrenski Teodosije je istakao da je Pogrom ostao duboko urezan u srpsko kolektivno pamćenje kao jedan od najtužnijih trenutaka naše novije istorije.

"Ta dva dana, gorele su naše crkve i manastiri koji su vekovima preživeli razne ratove i nedaće. Sa svih strana su stizale vesti o zlodelima koja su činjena nad našim nevinim narodom i sveštenstvom zato ovu godišnjicu obeležavamo služeći parastos i prinoseći molitvu Gospodu", rekao je vladika Teodosije.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović izjavio je da je prošlo 20 godina od dana koji je ostavio najteže ožiljke u životu srpskog naroda.

"Sećanje na 17. mart je naša obaveza da se setimo svih stradalih, zapaljenih svetinja i zapaljenih kuća i svih strahota kroz koje su prošle naše porodice tih dana. Ne samo danas, nego svakog dana svih ovih dana, svako od nas živi sa tim da pravda mora pobediti", rekao je Popović.

Duhovno je pred vandalizmom neuništivo

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić je istakla da oni koji za bolje nisu znali spalili su naše molitve i milosrđe koje je očuvalo svaki Božiji dom na Kosmetu.

"Uništili su samo materijalno, ne znajući da je duhovno pred vandalizmom neuništivo. U novijoj istoriji stradanja, vreme kod nas Srba deli se na pre i posle rata. A rat je počeo zahvaljujući lažima. Laž o humanitarnoj katastrofi, o kobajagi prekomernoj upotrebi sile, o Račku. Laž je stvorila tzv. državu Kosovo. Punih 20 godina pokriva se i pogrom koji je takođe počeo na laži utopljenoj deci u selu Čabra", rekla je Parlić.

Na tribini su, između ostalih učestvovali i Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi , Hor muzičke škole "Stevan Mokranjac", kao i svedoci i učesnici u stradanju, Dragana Stanojević, Dragan Perić i Novica Stolić.

image
VV inauguration
banner