Srbija i Balkan

Podsekretarka američkog Stejt departmenta u poseti zemljama Zapadnog Balkana

Zamenica državnog sekretara za javnu diplomatiju u američkom Stejt departmentu, Liz Alen, svoju turneju je započela u Bosni i Hercegovini
Podsekretarka američkog Stejt departmenta u poseti zemljama Zapadnog BalkanaGetty © Celal Gunes/Anadolu Agency

Zamenica državnog sekretara za javnu diplomatiju u američkom Stejt departmentu, Liz Alen, doputovala je 13. maja u Bosnu i Hercegovinu, u sklopu višednevne posete zemljama Zapadnog Balkana.

Ona se susrela sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem, a u sklopu posete BiH u utorak, 14. maja, planiran je odlazak u Memorijalni centar u Potočarima, gde će se sastati sa članovima porodica stradalih u masakru u Srebrenici.

"Moja poseta Bosni i Hercegovini naglašava nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH", napisala je podsekretarka Alen na društvenoj mreži Iks.

U Bosni i Hercegovini je planiran i susret zamenice državnog sekretara za javnu diplomatiju Stejt departmenta sa studentima koji učestvuju u programu liderstva, engleskog jezika i američke demokratije, kako bi razgovarala o njihovim iskustvima i budućim projektima.

Do 20. maja, osim Bosne i Hercegovine, podsekretarka Alenova posetiće Srbiju, tzv. Kosovo i Severnu Makedoniju, kako bi "produbila partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana i unapredila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije", navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

"Podsekretarka Alen će naglasiti osnovne demokratske vrednosti koje delimo sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od zlonamernog uticaja", ističe se u saopštenju.

U Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i visokim zvaničnicima Vlade Srbije, te razgovarati o mogućnostima proširenja odnosa dve zemlje i ubrzanju puta Srbije ka članstvu u EU.

Alenova će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za istraživačko novinarstvo, dok će sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić posetiti lokaciju budućeg Američkog resursnog centra (Američki prostor) u Ložionici, koji će "mladima Srbije proširiti pristup američkoj umetnosti, kulturi, obrazovanju i preduzetništvu".

Kako bi "istakla značaj slobode medija u demokratskim društvima", Alenova će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo, navode se u saopštenju.

U Prištini, na "Kosovu", sastaće se sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali "o podršci SAD putu 'Kosova' ka evroatlantskim integracijama i partnerstvu sa 'Kosovom' u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamernog uticaja", navodi se.

Tokom boravka na KiM, podsekretarka će posetiti američke pripadnike raspoređene u okviru mirovne misije Kfora u kampu Noting Hil, "naglašavajući posvećenost SAD stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Poslednja stanica na Zapadnom Balkanu biće Skoplje. Ona će se u glavnom gradu Severne Makedonije sastati sa stručnjacima za "strani maligni uticaj", kao i sa lokalnim partnerima sa kojima će razgovarati o potencijalnim projektima za razvoj ekonomije i turizma.

image