Srbija i Balkan

Srpska lista: Režim Aljbina Kurtija nas vraća u najtamnije dane

Ćutanje međunarodnih predstavnika na kršenja prava našeg naroda, doživljavamo kao vid saučesništva i to je nešto što nikakve kampanje i promo aktivnosti neće promeniti, poručuju iz SL
Srpska lista: Režim Aljbina Kurtija nas vraća u najtamnije dane© Фејсбук/Српска листа

Srpska lista je saopštila da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nastavlja sa progonom Srba i kršenjem osnovnih ljudskih, verskih i građanskih prava i vraća nas u "najtamnije dane iz prošlosti", dok se čeka da predstavnici međunarodne zajednice konačno konkretno deluju, a anemična saopštenja sa "pozivima obema stranama" zamene konkretnim merama i odlukama zbog kršenja prava srpskog naroda i SPC na KiM.

"Tako je juče zabranio posetu patrijarhu, a danas onemogućio da tim proslavljenog srpskog glumca Nenada Jezdića sa opremom uđe na Kosovo i Metohiju, te gospodin Jezdić izvede i predstavu 'Knjiga o Milutinu' u organizaciji Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici", naveli su u saopštenju.

Pitaju se "dokle ide ludilo zvanične Prištine", kao i "dokle će više ćutati međunarodni predstavnici i ambasadori Kvinte na ovo ugnjetavanje našeg naroda".

"Želimo da budemo vrlo jasni, srpski narod ćutanje međunarodnih predstavnika na kršenja prava našeg naroda doživljava kao vid saučesništva i to je nešto što nikakve kampanje i promo aktivnosti neće promeniti", poručuju iz SL.

Što se režima u Prištine tiče, ističu da "nije prvi put da je neki režim Srbima zabranjivao veru, kulturu, tradiciju, lečenje, obrazovanje, život".

"Istorija, kao učiteljica života treba da bude nauk svima i podseti kako su se ti režimi raspadali zbog svoje zlobe i zla koje su činili našem narodu", zaključuju iz Srpske liste.