Srbija i Balkan

Dačić na skupštini šefova policija regiona istakao problem krijumčarenja migranata

U obraćanju okupljenima Dačić je naveo da je jedan od prioriteta Vlade Srbije aktivan i kontinuiran doprinos očuvanju mira i stabilnosti
Dačić na skupštini šefova policija regiona istakao problem krijumčarenja migranata© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ RADIVOJ JANKOVIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je otvaranju Generalne skupštine Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi (SEPCA), kojom predsedava Srbija.

Na Skupštini učestvuju direktori policija i šefovi delegacija Albanije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije BiH), Bugarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije, generalni sekretar Interpola Jirgen Štok, direktor Savezne kriminalističke službe Austrije Andreas Holcer, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkel, kao i mnogobrojni posmatrači, saopštio je MUP.

U obraćanju okupljenima Dačić je naveo da je jedan od prioriteta Vlade Srbije aktivan i kontinuiran doprinos očuvanju mira i stabilnosti.

"Jedan od prioriteta ovogodišnjeg srpskog predsedavanja je i suzbijanje krijumčarenja migranata i borba protiv trgovine ljudima", istakao je Dačić.

Ministar je ukazao na to da se kao zemlja na središtu tranzitne rute, Srbija susreće sa izazovom priliva migranata iz azijskih i afričkih država, koji u značajnom broju slučajeva tranzitiraju preko naše teritorije sa krajnjom destinacijom u zemljama Zapadne Evrope.

"Migranti koji se nalaze na putu ka zapadnoj Evropi izloženi su raznim opasnostima, ali i eksploataciji od strane krijumčara ljudi", naveo je Dačić.

Naglasio je da taj problem zahteva sinergiju u suzbijanju ovih kriminalnih aktivnosti u regionu, ali i podršku od strane evropskih i globalnih aktera.

Istakao je da je još jedan od važnih prioriteta tokom predsedavanja Srbije i jačanje kapaciteta u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i takođe pozvao na saradnju na regionalnom i globalnom nivou.

"Kako se svet razvija i tehnologija postaje neizbežna u našem svakodnevnom životu, tako se i kriminalne grupe usavršavaju u korišćenju različitih alatki za izvršenje raznovrsnih krivičnih dela", kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, jačanje novouspostavljene SEPCA Mreže kontakt tačaka za visokotehnološki kriminal logičan je nastavak dosadašnjih aktivnosti i srpska policija će nastaviti da pruža punu podršku aktivnostima te mreže.

Ukazao je da je unapređenje uloge žena u policiji od velikog značaja za naše društvo i region.

"Žene predstavljaju značajan potencijal u borbi protiv kriminala i za obezbeđivanje bezbednosti za sve naše građane i njihovo osnaživanje doprinosi većem poverenju u policiju. Podrška osnaživanju žena u policijama regiona zahteva angažovanje svih nas, pogotovo vas direktora", poručio je Dačić okupljenima.

image