Srbija i Balkan

Nova odluka Uprave carina: Teretnjaci koji prevoze voće ponovo imaju prioritet na carini

Dobro je da je prevoznicima voća vraćen prioritet pri prelasku granice, kamo sreće da nije ukidana jer je ta odluka direktno ugrožavala proizvođače, kaže profesor Zoran Keserović
Nova odluka Uprave carina: Teretnjaci koji prevoze voće ponovo imaju prioritet na cariniwww.globallookpress.com © Uwe Anspach/dp

Uprava carina Srbije je odlučila da teretnjaci koji prevoze lako kvarljivu robu, između ostalih, i hladnjače s voćem, ponovo mogu da prelaze granicu kao prioritet. 

"Nakon razmatranja i usaglašavanja stavova sa poslovnom zajednicom, doneta je odluku da se 15. maja od 00.00 časova ponovo omogući prioritetni prelazak granice za teretna motorna vozila koji prevoze sveže i rashlađeno voće, povrće, meso, pečurke i cveće," saopštila je Uprava Carina. 

Podsećamo, aktom Uprave carine iz jula 2020. godine, prioritetan prelazak na graničnim prelazima Batrovci, Horgoš i Vatin imali su teretnjaci i hladnjače koje prevoze ovu vrstu osetljive robe.

Međutim, Uprava carina je tu meru nedavno stavila van snage zbog tvrdnji dela prevoznika da njihove kolege koje voze hladnjače zloupotrebljavaju povlašćeni status za prelazak granice i da se van sezone svežeg voća i povrća u hladnjačama prevozi razna druga roba uz korišćenje povlašćenog statusa, pa se obilazi kolona iako za to nema osnova.

Ova odluka je izazvala negodovanje stručne javnosti i privrednika, a naročito je zatekla proizvođače jagoda pred samu berbu.

Kako se bližila sezona izvoza najprofitabilnijeg voća, od koga voćari ostvaruju velike prihode, oni su apelovali da se ta odluka što pre izmeni.

Jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo profesor Zoran Keserović pozdravio je izmenu sporne odluke.

"Dobro je da je prevoznicima voća vraćen prioritet pri prelasku granice, kamo sreće da nije ukidana jer je ta odluka direktno ugrožavala proizvođače. Štetu su, nažalost, imali proizvođači jagoda, ali je na vreme izmenjena jer sezona počinje", rekao je Kesarović za "Politiku".

image