Srbija i Balkan

Gužva pred sezonu odmora: Termin za izdavanje pasoša čeka se i po mesec dana (VIDEO)

U Policijskoj stanici Novi Beograd prvi slobodan termin za podnošenje zahteva za putni i lični dokument je 15. jun u 8 časova. Hitan dokument se može dobiti uz uplatu takse u iznosu od 5.000 dinara
Gužva pred sezonu odmora: Termin za izdavanje pasoša čeka se i po mesec dana (VIDEO)© РТ Балкан

Policijska uprava za Grad Beograd prima zahteve za dobijanje ličnih dokumenata u 17 policijskih stanica i 10 policijskih ispostava, a sa početkom letnje sezone i korišćenja godišnjih odmora počinje i povećano interesovanje građana, prvenstveno putnih isprava, izjavila je danas Bojana Dulović, načelnik Odeljenja za putne isprave Uprave za upravne poslove PU za grad Beograd.

Ona je rekla da se zahtevi mogu predati neposredno dolaskom i to čekanjem svog redač, ili zakazivanjem termina putem Portala eUprave, preneo je Tanjug.

U Policijskoj stanici Novi Beograd prvi slobodan termin za podnošenje zahteva za putni i lični dokument je 15. jun u 8 časova.

"Svaki građanin koji dođe lično predaće zahtev i njegov posao će biti završen – stranka neće biti vraćena. Građani mogu da predaju zahtev na bilo kojoj opštini, bez obzira na mesto prebivališta", kazala je Dulovićeva.

Manjak termina za izdavanje novih putnih elemenata rezultat je i renoviranja dve važne zgrade MUP-a u Beogradu. Zbog radova zatvoreni su MUP u Ljermontovoj ulici i MUP Palilula, dva vrlo važna punkta Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu. Prvi je uglavnom zadužen za izdavanje i kontrolu saobraćajnih i vozačkih dozvola, a drugi je na opštini koja, prema poslednjem popisu iz 2022, broji više od 182.000 stanovnika i treća je najmnogoljudnija opština u Beogradu. Svi predmeti iz Ljermontove premešteni su u zgradu MUP-a SIV 3 na Novom Beogradu, a obrada zahteva za Palilulu radi se u MUP-u Borča. 

Za podnošenje zahteva za pasoš, prema rečima Dulovićeve, potrebna je lična karta, stara putna isprava i uplata takse od 3.600 dinara. Oglašavanje putne isprave nevažećom košta 1.040 dinara.

"Kad su maloletna deca u pitanju zahtev podnose oba roditelja prisutna sa svojim važećim ličnim kartama. Ukoliko jedan roditelj nije u mogućnosti da prisustvuje svoju saglasnost može dati overenu od strane nadležnog organa ili dokazu o samostalnom vršenju roditeljskog prava – kada jedan roditelj samostalno brine o detetu", rekla je Dulovićeva.

Ona je dodala da se hitan dokument može dobiti uz uplatu takse u iznosu od 5.000 dinara.     

image