Srbija i Balkan

Pismo iz Prištine stiglo kasno: "Kosovo" neće biti na dnevnom redu Komiteta ministara SE

Gerald Knaus veruje da bi odluka Prištine da podnese nacrt ZSO Ustavnom sudu tzv. Kosova na razmatranje mogla da bude "prekretnica"
Pismo iz Prištine stiglo kasno: "Kosovo" neće biti na dnevnom redu Komiteta ministara SEGetty © Schlaflang Thomas/NurPhoto

Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost izjavio je da ne očekuje da će tzv. Kosovo 17. maja biti na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope na kojem bi se moglo glasati o prijemu u tu organizaciju, iako je pokrenulo inicijativu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Priština je u četvrtak saopštila da je obavestila Savet Evrope da priprema nacrt statuta ZSO, koji će biti upućen na razmatranje Ustavnom sudu tzv. Kosova.

"Mislim da je to pismo stiglo malo kasno", rekao je Knaus za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da bi zemlje članice "trebalo da kažu da podržavaju inicijativu Kosova i da bi trebalo da pozovu da se uskoro održi vanredni sastanak Komiteta ministara, najverovatnije za nekoliko sedmica".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je 16. aprila prijem tzv. Kosova, a konačna odluka prosleđena je Komitetu ministara.

U međuvremenu, neke zemlje poput Nemačke i Francuske zatražile su od Prištine da preduzme konkretne korake prema uspostavljanju ZSO. Vlada tzv. Kosova je isprva odbacila taj uslov.

Knaus ističe da bi odluka Prištine da podnese nacrt ZSO Ustavnom sudu tzv. Kosova na razmatranje mogla da bude "prekretnica".

"Slanjem Ustavnom sudu nacrta koji su izradila dva najuglednija instituta u Evropi - Evropski institut za mir i organizacija Fridrih Ebert Štajfung, 'Kosovo' ispunjava svoju obvezu. Zatim, na opštinama sa srpskom većinom je da kažu da žele da stvore tu zajednicu. Ako ne žele da je stvore, ne može im se nametnuti, ali 'Kosovo' je ispunilo obvezu", rekao je on za RSE.

image