Srbija i Balkan

Kraj popisa na KiM danas: Rezultati za tri meseca, očekuje se 200.000 stanovnika manje

U procesu je trebalo popuniti sedam upitnika, a sporni su o ratnoj odšteti i upitnik o registraciji srodnika, odnosno navođenja poginulih i nestalih članova porodice
Kraj popisa na KiM danas: Rezultati za tri meseca, očekuje se 200.000 stanovnika manje© Ferdi Limani/Getty Images

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na tzv. Kosovu završava se danas, a očekuje se da će preliminarni rezultati popisa biti objavljeni u roku od tri meseca, prenosi "Gazeta ekspres".

U procesu, koji je počeo 5. aprila, ovog puta trebalo je popuniti sedam upitnika. U ovom registru dodat je upitnik o "ratnoj odšteti" i upitnik o registraciji poginulih i nestalih članova porodice.

Agencija za statistiku na KiM je prikupljanje ovih podataka pravdala značajem za porodičnu privredu, donošenja boljih politika za državu, planiranja budžeta i investicija, poboljšanja uslova života u zemlji i stranih investicija.

Srbi su pozvani da bojkotuju popis, uprkos kaznama od 2.000 evra. Pre nedelju dana prištinske vlasti su saopštile da je u srpskim zajednicama na severu KiM registrovano oko 1.000 Srba.

Sve srpske stranke sa KiM protive se učešću Srba u popisu stanovništva, jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši institucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

Kakve su razmere progona nad Srbima, otkrio je i istoričar Petar Ristanović koji je obelodanio da se sa Kosova i Metohije od početka 1960-ih pa do 1989. godine iselilo između 130.000 i 140.000 Srba, odnosno od 40 odsto njih koji su tamo živeli.

image