Srbija i Balkan

Ko su Rusi kojima Srbija "otkazuje gostoprimstvo"

Petar Nikitin, "ruski antiratni volonter u Srbiji", o čijem političkom aktivizmu svedoče fotografije sa protesta prozapadne opozicije u Beogradu, smatra da srpske vlasti moraju da pruže valjano obrazloženje onim ruskim građanima kojima su uskratili dozvolu za boravak iz bezbednosnih razloga
Ko su Rusi kojima Srbija "otkazuje gostoprimstvo"© Медија центар

Osnivač neformalnog udruženja građana u Srbiji "Rusko demokratsko društvo" Petar Nikitin izjavio je danas da je glavni problemi Rusa kojima Srbija odbija zahtev za stalno nastanjenje to što ne dobijaju valjana obrazloženja za takve odluke organa nadležnih za zaštitu bezbednosti, prenosi Beta.

Nikitin je na konferenciji za novinare u Medija centru pod naslovom "Otkazivanje gostoprimstva" kazao da namerava da danas s Irinom Tereh, njenim mužem Sergejem i sinom, i s Elenom Koposovom u Predsedništvu uruči peticiju i otvoreno pismo građana povodom odbijanja njihovih zahteva za stalno ili privremeno nastanjenje u Srbiji.

"U avgustu prošle godine su Terehovi podneli zahtev za stalno nastanjenje nakon pet godina provedenih u Srbiji, žive u Banji Koviljači gde važe za uglednu porodicu. Međutim njihovi zahtevi su odbijeni, a osnov koji je naveden u rešenju je da organ nadležan za zaštitu bezbednosti Srbije raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za odobrenje stalnog nastanjenja u Srbiji", kazao je Nikitin.

On je naveo da jedini razlozi zbog kojeg smatra da ta porodica nije dobila odobrenje to što je Sergej rođen u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, iako je ceo život proveo u Rusiji, i to što su u pansionu koji porodica ima u Banji Koviljači od početka sukoba u Ukrajini boravili gosti iz Ukrajine.

"Nikakvog drugog objašnjenja nemamo i nije u pitanju čak ni politički aktivizam, što je inače bio razlog prošlih otkazivanja gostoprimstva Rusima. Ta porodica nigde nije javno govorila o svojim političkim stavovima, niti je učestvovala u političkim protestima", kazao je Nikitin.

Irina Tereh rekla je da je prikupila 102 potpisa podrške ljudi iz Banje Koviljače, kao i da je pokrenuta i peticija koju je do sada potpisao 1.371 građanin.

Sudeći po linku koji je podeljen sa ove konferencije, radio se o onlajn peticiji ispod koje je potpisana fejsbuk grupa "Branimo ruske porodice od proterivanja". Za potpisivanje peticije, kako se vidi u formularu pored, potrebno je ostaviti ime, prezime, grad i mejl adresu.

Nikitin je na konferenciji za medije naveo i da je "Rusko demokratsko društvo" prošlog meseca izbrisano iz registra pravnih lica, te postoji kao "neformalno udruženje ruskih antiratnih volontera u Srbiji".

Vlasti bilo koje države imaju diskreciono pravo da otkažu gostoprimstvo stranom državljaninu – ne radi se o pravu koje strani državljani imaju, a koje im država Srbija ili bilo koja druga zemlja uskraćuje.

Konferencija za medije je bila i jedna od retkih prilika da se od Nikitina čuje da su ranije neki ruski državljani morali da napuste našu zemlju zbog političkog aktivizma. Što je do sada samo bila osnovana sumnja jer je i u ranijim slučajevima govorio da se radi o proterivanju bez obrazloženja.

Tako je ostao zatečen što je i njemu svojevremeno bio zabranjen ulazak u Srbiju, iako on politički aktivizam nesumnjivo praktikuje.

O tome, između ostalog, svedoče njegove fotografije objavljene u medijima sa protesta opozicione "Srbije protiv nasilja" na kojem je nosio transparent "Vuline, vreme je" (Aleksandar Vulin je tada bio direktor Bezbednosno-informativne agencije). Očiglednu političku poruku sa protesta srpske prozapadne opozicije poslao je i majicom sa likom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

"Antiratni volonter" snimljen je i na prijemu u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu prilikom proslave državnog praznika ove zemlje.

Na konferenciji za medije Nikitin je na reveru imao bedž sa belo-plavo-belom zastavom i belom golubicom u sredini. Belo-plavo-bela zastava prepoznatljiviji je simbol Rusa, dobrim delom u dijaspori, koji za sebe kažu da se protive režimu Vladimira Putina i "njegovom krvavom ratu" protiv Ukrajine.

Crvena boja s ruske zastave, ako je verovati Vikipediji koja citira autora ove zastave, skinuta je jer ona na ruskoj zastavi asocira na "boju krvi, vojnu moć, ruski imperijalizam, kult nasilja, autoritarizam". Mora da je čista slučajnost što ovakve stereotipe o Rusiji seju i zapadni političari, pa čak ni među njima ne svi već oni koje obično zovemo "jastrebovima".  

Jedna od krovnih organizacija koja maše ovom zastavom je i Ruski anti-ratni komitet čiji je jedan od osnivača Mihail Hodorkovski, ruski oligarh u višedecenijskom sukobu s Putinom, koji trenutno živi u Nemačkoj. I okuplja rusku "antiratnu" dijasporu oko sebe. 

Petar Nikitin, dakle, i sa ove konferencije je poslao političku poruku sa svog revera. Poput pravog volontera zabrinutog zbog čeličnih stega srpskih vlasti.

image