Srbija i Balkan

Američka agencija optužuje: Beograd u dosluhu s Moskvom protiv antiputinovskih aktivista

Asošiejted pres tvrdi da vlasti u Beogradu da, u dosluhu sa Moskvom, maltretiraju ruske "antiratne" aktiviste koji žive Srbiji
Američka agencija optužuje: Beograd u dosluhu s Moskvom protiv antiputinovskih aktivista© Amir Hamzagic/ATAImages

Vlasti u Beogradu se obračunavaju sa ruskim "antiratnim" aktivistima koji žive u Srbiji, tvrdi američka agencija Asošiejted pres, koja pokušavajući da dokaže svoju tvrdnju govori i o navodnom slučaju pedesetčetvorogodišnje Ruskinje Elene Koposove, koja sa svojom porodicom već nekoliko godina živi u okolini Beograda.

Navodno, Koposova se AP-u požalila da je pre dve godine potpisala otvoreno pismo kojim se osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu", te da joj je sada naprasno uskraćeno gostoprimstvo u Srbiji. Navodno, ona je proglašena "pretnjom po nacionalnu bezbednost".

Štaviše AP tvrdi da su mnogi "prodemokratski aktivisti" iz Rusije postali "meta srpskih vlasti", koje im navodno "ukidaju boravišne dozvole uz obrazloženje da predstavljaju bezbednosnu pretnju".

Aktivisti koje Srbija navodno progoni, nisu propustili da se požale da im smetaju bliske veze između "srpskog sve više autokratskog predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina", koje postoje i pored činjenice da je Srbija kandidat za članstvo u EU.

AP navodi i da je Vučić odbio da se priključi sankcijama protiv Rusije, svog tradicionalnog slovenskog saveznika, kao i da dozvoljava "moskovskim propagandnim medijima, poput RT-ja i Sputnjika, da šire svoje narative na Balkanu".

"Vlasti u Beogradu i vlasti u Moskvi su politički veoma bliske", rekao je istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Predrag Petrović za AP.

On je dodao i da "ljudi koji kritikuju Putina predstavljaju veliku pretnju za režim u Moskvi", kao i da ih "vlasti u Beogradu zbog toga targetiraju". Nikakve dokaze, uprkos tome što je istraživač u Centru za bezbednosnu politiku, sagovornik AP-a nije dao za svoje tvrdnje.

Američka agencija podseća da je u Srbiju tokom poslednje dve godine došao veliki broj Rusa, pre svega zato što im nisu potrebne vize za ulazak u zemlju. Navode i kako mnogi od njih Srbiju vide kao usputnu stanicu na putu ka nekoj od država Evropske unije.

AP je razgovarao i sa ruskim aktivistom Petrom Nikitinom, za koga kažu da mu je prošle godine godine privremeno ukinuta boravišna dozvola, zbog čega je proveo dva dana na beogradskom aerodromu iako je pre toga živeo u Srbiji sedam godina.

"Nemam sumnji da je to učinjeno po naredbi iz Rusije, ili preko ambasade ili direktno iz Moskve", ustvrdio je on za AP. Nikitinu je na kraju dozvoljeno da uđe u Srbiju, ali se protiv njega i dalje vodi postupak.

Nikitin je u Beogradu organizovao proteste protiv sukoba u Ukrajini, kao i skupove na kojima je traženo oslobađanje Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara preminuo u zatvoru u Rusiji.

On tvrdi da se u Srbiji sprovode mere koje za cilj imaju "zastrašivanje antiratnih aktivista", kao i da oni "ne protestuju protiv bilo koga u Srbiji".

"Mi smo zabrinuti za našu državu i nama susednu državu, koja trenutno pati zbog naše države", rekao je on.

AP navodi da Srbija i Rusija neguju bliske odnose, kao i da Moskva "podržava napore Srbije da "povrati" Kosovo, koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost uz pomoć zapadnih zemalja.

Ta agencija piše i da dve zemlje blisko sarađuju i u obaveštajnom sektoru, podsećajući da je doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin nedavno dovio orden Ruske Federacije.

image