Srbija i Balkan

Aktivisti nevladinih organizacija realizuju pretnje? Bačena crvena farba na muzej Draže Mihailovića

Crvenu farbu kojom je "napadnut" kulturno-istorijski spomenik očistili su članovi udruženja "Naša Drina", koji će, kako javlja "Blic", na licu mesta ostati do daljeg
Aktivisti nevladinih organizacija realizuju pretnje? Bačena crvena farba na muzej Draže MihailovićaGetty © Tristan Fewings

U toku noći u Bregalničkoj ulici u Beogradu, gde je za danas najavljeno otkrivanje spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću, dve za sada nepoznate osobe bacile su crvenu farbu ispred zgrade u kojoj se nalazi spomen na Mihailovića, javljaju mediji.

Crvenu farbu kojom je napadnut kulturno-istorijski spomenik očistili su članovi udruženja "Naša Drina", koji će, kako javlja "Blic", na licu mesta ostati do daljeg.

"U toku noći dvojica nepoznatih napadača bacila su crvenu farbu kao znak upozorenja na predstojeći današnji događaj. Mesecima unazad, otkako traje proces, trpimo razne pretnje putem društvenih mreža, a sve u cilju da se spreči otvaranje ovog muzeja. Planiramo da ostanemo ovde do 17 sati", rekla je za "Blic" Aleksandra Miražić iz Udruženja "Naša Drina".

Ona je dodala da se još ne zna ko je to uradio, kao i da je istraga u toku.

Na pitanje da li očekuje neke incidente danas popodne, kada je zakazano otkrivanje spomenika, ona je rekla da "ne može da zna da li će biti incidenata", ali i da svakako neće odustati od namere za događaj koji je zakazan za 17 sati, kao i da očekuje da se okupi veliki broj ljudi.

Okupljeni građani iz Udruženja kazali su "Blicu" da danas nije bilo incidenata, da niko nije ništa dobacivao, ali da toga jeste bilo tokom jučerašnjeg dana. Dodali su i da su to uglavnom bili stariji ljudi, da sa mlađim osobama nije bilo nikakvih problema.

Inicijator podizanja spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću je Udruženje "Naša Drina".

Podsetimo, prethodnih dana članovi nevladinih organizacija poput Inicijative mladih za ljudska prava i Helsinškog odbora za ljudska prava, ali i mnogobrojni aktivisti, borci i borkinje, kao što je Aida Ćorović, pasivno-agresivno pretili su da događaj koji je najavljen neće dopustiti.

Ćorovićeva je prvo zapretila dolaskom pozivajući da se "uradi nešto konkretno", a onda je manje od 24 sata kasnije obrnula ćurak i pozvala na miran protest.

Aktivisti iz navedenih i njima srodnih organizacija su već imali akcija protiv zidova i fasada u srpskoj prestonici. 

Aida Ćorović je zbog toga osuđena, a na delu se pokazalo koliko je Ćorovićeva "mirna" kada protestuje, budući da je "u žaru borbe" protiv murala napadala čak i pripadnike MUP-a, dok su zbog pojedinih fasada (na kojima su grafiti "Kad se vojska na Kosovo vrati" i sl.) organizovane i hitne konferencije za medije.

image