Srbija i Balkan

Hitna konferencija zbog toksičnih boja i srpskog patriotizma: Šta je naljutilo nevladine organizacije

Nevladine organizacije održale su hitnu konferenciju za novinare u Beogradu zbog najezde grafita sa natpisom: "Kad se vojska na Kosovo vrati", čime je, tvrde, situacija u zemlji postala veoma opasna
Hitna konferencija zbog toksičnih boja i srpskog patriotizma: Šta je naljutilo nevladine organizacije© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Situacija u Srbiji je toliko opasna, grafiti sa natpisom:"Kad se vojska na Kosovo vrati", niču širom zemlje, posebno u Beogradu, i ako nadležni hitno ne reaguju desiće se katastrofa, tvrde organizatori "hitne konferencije" za novinare, koja je održana u beogradskom Medija centru.

Ovaj natpis, izgleda, toliko ugrožava ljude koji su se okupili na konferenciji u Beogradu da pozivaju nadležne da reaguju, jer, koliko god oni grafita da prekreče belom bojom, novi niknu vrlo brzo.

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović žali se da, ne samo što niču grafiti, nego njoj na društvenim mrežama stižu poruke iste sadržine, što je, tumači ona, pokušaj da je iznerviraju.

"Pa, bruko jedna, ne nerviraš ti aktiviste, ne obraćaš se ti aktivistima. Otkad je patriotizam šaranje zidova i ulica? Je l' mi znamo šta će biti kad se vojska na Kosovo vrati? Znamo", kaže Todorović.

Predstavnik Udruženja KROKODIL, književnik Vladimir Arsenijević, posebno je povređen što je narodna pesma "Ječam žnjela kosovska devojka" izmenjena, te što se ispisuju reči čiji je autor pokojni mitropolit Amfilohije.

I ne samo to, kaže Arsenijević, autori grafita koriste toksične boje koje uništavaju prirodu, a kad su ih crtali čak su išarali i okolne četinare.

Udruženje je, inače, toliko ozbiljno shvatilo svoj posao, da su zaposlili osobu koja je išla po farbarama i beležila cene boja, pa su tako došli do računice da jedan grafit košta čak 700 evra.

Arsenijevića najviše vređa to što, kaže, očigledno postoje neke zaštićene poruke, koje ma gde da se nađu, ne smeju da budu sklonjene.

"Ako neko meni uđe u spavaću sobu i napiše - Sveti Sava, sad ja nikad više ne smem da okrečim tu sobu, jer ja nešto činim Svetom Savi. Neverovatno je kako društvo pada na jeftine fore", ukazuje vidno potreseni Arsenijević.

Organizatori su, kažu, svesni da će nakon ove konferencije izazvati dodatni revolt i još više grafita. Kako podsećaju, to se desilo i nakon što su prekrečili prvi mural na beogradskoj Slaviji.

"U Mitićevoj rupi je bilo četiri verzije istog grafita, svaka sledeća je bila veća i veća, dok nismo došli do tačke da je svako slovo doslovno tri metra visoko", kaže Arsenijević.

Grafiti su ispisivani u "sunčanu nedelju", dok su se tu igrala deca, koja su gledala kako se zid šara, što je za Arsenijevića posebno strašno. 

"Da ne govorimo o tom luzerskom pokliču. Vojska da se vraća na Kosovo? Hajde baš da vidimo kad će se ta vojska tako bajno vratiti. Reč je o nekakvim mokrim snovima koji se plasiraju u javni prostor, predstavljaju se kao deo nekakve ne znam kakve, bog zna kakve politike, i mi se usmeravamo da na to trošimo jako mnogo svoje energije, vremena, resursa, umesto da se bavimo da društvo napreduje", kaže Arsenijević.

Ovaj pisac, čak, ispisivanje grafita dovodi u vezu sa tragedijom u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik K. K. ubio školskog čuvara i učenike škole u koju je i sam išao.

"Prosto je neverovatno da niko nije doveo u vezu činjenicu da ispred ulaza kroz koji je taj dečak prošao i počeo da puca sa leve strane piše Grobari Vračar, da preko puta ulaza se nalazi mural Putinu, da 10 metara od ulaza, u parku kod Mitićeve rupe, stoji grafit: 'Kad se vojska na Kosovo vrati'. Sedamdeset metara dalje ogroman portret Mladića sa porukom: Đenerale, tvojoj majci hvala, kao i Srpska Sparta. Naprosto, Njegoševa ulica je nafilovana sadržajima tog tipa", kaže Arsenijević.

U pitanju je, napominje, projekat koji unosi zagađenje u javni prostor, te da mladi ljudi nemaju rešenje i ne znaju kako da reaguju.

Drugu predstavnicu KROKODIL-a Milenu Berić pak najviše je potreslo to što poruka "kad se vojska na Kosovo vrati" ima i nastavak u vidu toga ko će sve da plati.

"Neću citirati šta piše, svako ko želi da čuje šta će biti kad se vojska na Kosovo vrati, ko će sve da plati, može da vidi na TikToku. To je direktan poziv na genocid", izričita je Berić, ne objašnjavajući na šta konkretno misli.

Strašno je što ta slova čitaju i deca, a onda mora da im se objasni šta to znači, kaže Berić.

"Šta se dešava u vrhu države i zašto je odjednom partizanski mural (Ratku Mladiću) prekrečen posle toliko borbe, i odjednom su Delije te koje plasiraju ovu poruku? Zašto se ponovo artikuliše Kosovom kao glavnom temom za prikupljanje glasova sa svih strana. To je strašno zato što ide preko naših leđa, leđa naše dece koja moraju to sve da trpe", kaže Berić.

Organizatorima konferencije se nisu svidela pitanja publike, pa su iz sale isterani članovi Novog DSS-a jer su njihova pitanja previše uznemirila govornike, a ticala su se toga zašto je natpis sporan, ako po Ustavu Srbije Kosovo i Metohija jesu deo naše države, kao i zašto organizatorima nisu smetali simboli OVK na festivalu "Mirdita, dobar dan" čiji su učesnici, pa čak i organizatori.

"Bednici" - tim rečima je Vladimir Arsenijević, koji se identifikuje kao borac za ljudska prava, ispratio članove Novog DSS-a, iako je prethodno sat vremena pokušavao da dokaže kako se bori protiv govora mržnje.

image