Srbija i Balkan

"Gardijan": Srpska policija maltretira migrante na granici sa Severnom Makedonijom

U severnomakedonskoj NVO "Legis" tvrde da je povećan broj sličnih incidenata na srpsko-severnomakedonskoj stranici
"Gardijan": Srpska policija maltretira migrante na granici sa Severnom Makedonijom© M. M./ATAImages

Britanski list "Gardijan" objavio je snimak na kom se vidi grupa muškaraca u donjem vešu koji su tokom noći, navodno, proterani sa srpske ka severnomakedonskoj granici, što je predstavljano kao dokaz "eskalacije maltretiranja migranata na evropskim granicama".

Kako se navodi u tekstu, "Gardijan" je snimke dobio od severnomakedonske nevladine organizacije "Legis", iz koje tvrde da je snimak nastao 10. februara ove godine i da ga je snimio meštanin sela Lojane, nedaleko od granice sa Srbijom.

U toj NVO tvrde da je reč o drugom incidentu zlostavljana i "degradirajućeg" teranja migranata tokom samo 24 sata, dodajući da su srpske vlasti naterale oko 50 ljudi da se skinu u donji veš i vrate u Severnu Makedoniju.

U "Legisu" dodaju i da su njihovi aktivisti pričali sa tim migrantima, koji su se predstavili kao Sirijci.

Predsednik "Legisa" Jasmin Redžepi rekao je da je do "uznemirujućih i degradirajućih" proterivanja došlo neposredno nakon samita o pograničnoj saradnji između Srbije i EU.

"Ovakvi incidenti se događaju kada EU priprema ograničenja za migrante na njihovom putu, u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon samita Unije i Srbije. Tada vidimo direktne posledice", tvrdi on za "Gardijan".

Navodi se i da, iako su slučajevi skidanja migranata ranije zabeleženi i na drugim evropskim granicama, ovo je prvi takav slučaj na srpsko-severnomakedonskoj granici, tvrdi Redžepi.

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović za taj britanski list kaže da je od početka godine zabeležen porast vraćanja migranata iz Srbije u Severnu Makedoniju.

Komesarka za ljudska prava pri Savetu Evrope Dunja Mijatović rekla je da "nedavni izveštaji o navodnom proterivanju migranata od strane srpskih policajaca na granici sa Severnom Makedonijom, koje karakteriše loš i ponižavajući tretman i pljačka migranata, verovatno uključujući i one koji pokušavaju da traže azil, zahtevaju brzu i efikasnu istragu državnih organa".

Ona je dodala da takve akcije predstavljaju deo "šireg trenda među državama članicama Saveta Evrope", kao i da je reč o "kršenju Evropske povelje o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno proterivanje".

Prema podacima belgijske NVO "11.11.11", na spoljnim granicama EU je zabeleženo 346.000 proterivanja migranata tokom 2023. godine.

image