Srbija i Balkan

Ministar Budimir za RT Balkan: Srbima genocid nameću oni koji su učinili najveća zverstva u istoriji

Određeni elementi u BiH konstantno prete i prizivaju neke sukobe, dok mi pokušavamo da saniramo političku štetu te rezolucije, ocenjuje ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir
Ministar Budimir za RT Balkan: Srbima genocid nameću oni koji su učinili najveća zverstva u istoriji© Радивоје Павичић

Glasanje BiH protiv rezolucije o Srebrenici vrlo teško će biti sprečeno, s obzirom da iza svega stoje Amerikanci, dok su Nemci njihovi "glavni puleni" u evropskoj politici sponzorisanja te rezolucije u Generalnoj skupštini UN, izjavio je za RT Balkan ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Naime, kako navodi ministar, ceo postupak oko rezolucije vode Amerikanci, koji rade sa svojim partnerima u EU, Turci u Kaspijskom regionu i Bliskom istoku, dok je Ruanda zadužena Podsaharsku Afriku. 

"Odlaganje sednice bilo je iz čistog razloga što su oni želeli da pokažu da mogu da imaju više od 100 zemalja, koje će glasati za rezoluciju, od 193 do 196 zemalja koliko se sada u Generalnoj skupštini nalazi, kroz različite statuse", rekao je Budimir na marginama Međunarodne konferencije "Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svetskog poretka: iskustvo i perspektive", u okviru festivala "Dani Rusije u Republici Srpskoj", koji se održavaju od 18. do 20. maja.

Kako navodi, ta brojka, i ako se dostigne, pokazaće da opet ne postoji jedinstven stav, odnosno da pola sveta ne prihvata tu vrstu nametanja.

Prema njegovim rečima, rezolucija je mogla biti sprečena jedino da se poštovao ustav u BiH, dok predlog rezolucije nikad nije ni trebao da ode pred Generalnu skupštinu UN.

"Međutim, imamo, ono što se u diplomatiji zovu 'diverzije', odnosno konstantno pokušavaju da se nametne uticaj Amerikanaca preko bošnjačkih predstavnika i naravno, samim tim i negativan stav prema Republici Srpskoj. Treba da se desi krajnja moralna i politička diskvalifikacija Srba u BiH, a to je da smo mi genocidni.

Ministar se osvrnuo i na nedavnu izjavu šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta, da Mađarska neće glasati za rezoluciju, ocenivši da su mađarski premijer Viktor Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto vrlo decidno rekli da "Mađarska neće da doprinosi nestabilnosti u regionu, da će ta rezolucija sigurno da donese političku nestabilnost u regionu".

"Srbi su ti koji su pogođeni tom rezolucijom, a mi pokušavamo da saniramo njenu političku štetu, dok određeni elementi u BiH prete. Ono što mene često plaši jeste da oni konstantno prizivaju neke sukobe. Međutim, to se u BiH neće desiti, ali se pravi šteta, koja će se politički i istorijski teško ispraviti", ukazuje Budimir.

On ističe da ovo nije pitanje ovog trenutka, već pitanje istorije, gde Srbima treba da se nametne takva težina koju nemaju oni narodi koji su počinili najveća zverstva i genocide u istoriji sveta.

"Upravo je Nemačka, koja je jedan od glavnih sponzora ove rezolucije, i od samog početka bila sponzor genocida nad Srbima, kako u Prvom svetskom ratu, preko Austrougarske, tako i u Drugom svetskom ratu, preko Nezavisne Države Hrvatske", zaključuje Budimir.

image