Srbija i Balkan

Ministarka pravde Srbije: Sponzori rezolucije o Srebrenici sabotiraju istinu i stigmatizuju Srbe

Predlog rezolucije potpuno iskrivljeno predstavlja kontekst i događaje koji su usledili nakon pada Srebrenice, kaže Maja Popović
Ministarka pravde Srbije: Sponzori rezolucije o Srebrenici sabotiraju istinu i stigmatizuju Srbe© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Namera podnosilaca predloga rezolucije o Srebrenici je stigmatizacija srpskog naroda, a taj dokument je deo političko-propagandne koncepcije koja osujećuje svaku normalizaciju odnosa na području bivše Jugoslavije, ocenjuje ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović.

Uz to ističe da su glavni protagonisti ove rezolucije najviše doprineli sabotiranju procesa utvrđivanja istine o događajima s prostora bivše države i vođenju smislenih rasprava o pravnim, pa i političkim kvalifikacijama tih događaja.

"Kvalifikacija događaja koji su se odigrali u Srebrenici kao 'genocida' je nedopustiva, netačna, i pravno neprihvatljiva. Posebno se mora imati u vidu da genocidna namera nije postojala, niti je takva namera ikada dokazana, a što su potvrdili i najveći svetski stručnjaci, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer", kaže Popovićeva u intervjuu za "Večernje novosti".

Dodaje da se nacrt rezolucije o Srebrenici zasniva na političko-propagandnom narativu koji je daleko od stvarnih događaja koji su se odigrali u Podrinju jula 1995, dok zatvaranje očiju za zločine koji su se dogodili nad srpskim stanovništvom ne doprinosi održavanju teško uspostavljenog mira među narodima u regionu.

"Predlog rezolucije potpuno iskrivljeno predstavlja kontekst i događaje koji su usledili nakon pada Srebrenice. Njime se prikrivaju događaji u vezi sa Srebrenicom od 1992. do 1995. i monstruozni zločini nad srpskim stanovništvom. Predlaganje ove rezolucije posle 30 godina pokušaj je ponovne destabilizacije odnosa u regionu koja može imati nesagledive posledice. Ovo posebno iz razloga što je pravda za srpske žrtve na prostoru bivše Jugoslavije bila nedostižna", ističe ministarka pravde.

Što se tiče eventualnog pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije, te se zatraži isplata ratne odštete ukoliko se 23. maja u UN usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici, kaže da pošto genocida u Srebrenici nije bilo, ne postoji pravni osnov za reviziju postojeće presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije niti za pokretanje nekog novog postupka pred Međunarodnim sudom pravde ili bilo kojom drugom institucijom.

Odgovarajući na pitanje o ugrožavanju života haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića zbog nemarnog odnosa zatvorskih uprava, rekla je da Srbija godinama insistira da svi njeni državljani koji su osuđeni pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju kaznu zatvora služe u svojoj zemlji i da je na svim sednicama Saveta bezbednosti na kojima su razmatrani izveštaji o saradnji sa Tribunalom Srbija nedvosmisleno isticala da će nastaviti da se bori za poštovanje međunarodnog prava, te da ozbiljno shvata svoju obavezu da sarađuje sa Tribunalom.

"Srpske vlasti kontinuirano ukazuju na neljudske uslove u kojima se nalaze Srbi protiv kojih se vode ili su okončani postupci pred Tribunalom. Njima se ne pruža adekvatna lekarska nega, onemogućava im se pravo na posetu od strane članova porodica, uskraćuje im se pravo na boravak na otvorenom prostoru u toku dana... Sve su ovo osnovna ljudska prava koja su zagarantovana međunarodnim dokumentima, a u razvijenim državama Zapadne Evrope se našim državljanima ova prava uskraćuju", zaključila je Popovićeva za "Novosti".

image