Srbija i Balkan

Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Sigurno je da ćemo se boriti

Znam kolika je sila koja nam preti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran je da ćemo dati sve od sebe i da ćemo im se suprotstaviti bolje nego što su očekivali, rekao je predsednik Srbije
Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Sigurno je da ćemo se boriti© TANJUG/ Vlada Crne Gore

Sigurno je da ćemo se boriti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom predstojećeg puta u Njujork i rezolucije o Srebrenici u UN.

"Sigurno je da ćemo se boriti, i ja vam garantujem samo to. Znam kolika je sila koja nam preti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran je da ćemo dati sve od sebe i da ćemo im se suprotstaviti bolje nego što su očekivali", rekao je Vučić tokom gostovanja na TV "Pink".

Komentarišući najavu Crne Gore da će glasati za rezoluciju, Vučić je rekao da to "nije prvi put", podsetivši da je Podgorica priznala jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova".

Dodao je da su njegovu odluku da se ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore nazvali "umerenom dozom agresivnosti".

"Mi poštujemo međunarodno pravo, naše susede... Za mene je bila odvratna ova igra oko amandmana i sa kim su ti amandmani pregovarani. Sada mogu samo da kažem da je reč o jednoj prljavoj igri koja je trebalo Srbiji da zapuši usta", dodao je Vučić. 

Predsednik je podsetio da je jedan od amandmana koje je predložila Crna Gora sadržao izjavu da narodi ne mogu snositi odgovornost, već da je ona samo individualna.

"Ako je tako, šta će vam rezolucija? Svi su već snosili individualnu krivičnu odgovornost. Zašto to radite i zbog čega? Onda vam je jasno o kakvom je triku reč. Neko je to radio jer je hteo sopstvenu savest da opere što će glasati za. Najjadnije je to što kažu da se mi iživljavamo nad nekim", rekao je Vučić.

On je rekao da ćemo već u četvrtak uveče videti ko su "prijatelji" a ko samo "partneri" Srbije.

Vučić je napomenuo da nijednim rezultatom neće biti zadovoljan zbog posledica koje dolaze, ali će biti ponosan na borbu za Srbiju.

Robert Fico istinski slobodarski lider

Predsednik Srbije se osvrnuo i na atentat na Roberta Fica, rekavši da je slovački premijer "istinski, slobodarski, veliki lider".

"Samostalni, nezavisni, veliki lider. Kapa dole za Roberta Fica, nadam se da će biti bolje ,pa kad se vratim iz Njujorka da sa drugom Viktorom (Orbanom, premijerom Mađarske) odem i posetim ga", rekao je Vučić.

On je podsetio na ironiju da je Ficov atentator osnovao Pokret protiv nasilja u Slovačkoj. 

image