Srbija i Balkan

Premijer Gabona u poseti Beogradu, dočekao ga Selaković

Grad je u čast dolaska premijera zemlje koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, okićen zeleno-žuto-plavim zastavama te afričke države
Premijer Gabona u poseti Beogradu, dočekao ga Selaković© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Vlade Gabona Rejmond Ndong Sima doputovao je jutros u Beograd gde ga je na aerodromu Nikola Tesla dočekao ministar kulture Nikola Selaković. 

Premijera Gabona i delegaciju, uz gardu su dočekali i predstavnici ambasade na čelu sa ambasadorom koji Srbiju pokriva na nerezidencijalnoj osnovi iz Turske, kao i ambasador Srbije koji tu afričku zemlju pokriva iz Angole.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastaće se sa predsednikom Vlade Gabona u 10 sati u Palati Srbije, gde će mu biti priređen svečani doček. 

Nakon tet-a-tet sastanka premijera Srbije i Gabona uslediće plenarni sastanak delegacija dveju vlada kao i potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti sporta i odbrane.

Grad je u čast dolaska premijera zemlje koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, okićen zeleno-žuto-plavim zastavama te afričke države.

Gabon je zemlja na zapadu Afrike, na obali Atlantskog okeana, u kojoj živi oko 2,5 miliona ljudi raznih etničkih grupa. Graniči se sa Kamerunom, Kongom i Ekvatorijalnom Gvinejom.

Među najvećim proizvođačima nafte je u Africi, dok je skoro 90 odsto zemlje pokriveno šumama. 

Zemlja je poznata po bogatim prirodnim resursima, ali trećina stanovništva živi u siromaštvu. U zemlji preovlađuje hrišćanstvo, kao vodeća religija.

Sve do 1960-ih godina Gabon je bio francuska kolonija kada je stekao nezavisnost.

Odnosi Srbije i Gabona tradicionalno su bliski i zvaničnici obe zemlje zalažu se za jačanje saradnje, posebno na privrednom i kulturno-prosvetnom planu.

image