Srbija i Balkan

Pupovac: Penavin Domovinski pokret je pretnja za Srbe, ali i za demokratiju

Lider SDSS Milorad Pupovac je rekao da je Zoran Milanović, nizom svojih izjava o susedima i manjinama, a pre svega o srpskoj, od levog liberalnog političara postao najvatreniji desničar u Hrvatskoj
Pupovac: Penavin Domovinski pokret je pretnja za Srbe, ali i za demokratiju© TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Posle osam godina, koliko su Milorad Pupovac i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) podržavali vladu Andreja Plenkovića i HDZ, na insistiranje novog partnera vladajuće stranke, Domovinskog pokreta, iz nje su izostali. Poruke koje su u toku kampanje dolazile od Domovinskog pokreta zabrinule su srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a otvorile i pitanje radikalizacije političkog života.

U razgovoru za "Novosti" lider Srba u Hrvatskoj i jedan od najdugovečnijih hrvatskih političara dr Pupovac govori o stvarnim pretnjama demokratiji, ulozi Milanovića i izostanku reakcija iz vrha Evropske unije zbog isključenja srpske manjinske stranke iz političkog života u Hrvatskoj.

Na pitanje da li se može očekivati dodatno pogoršanje položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac odgovara da je taj položaj već pogoršan, jer je vođena antisrpska kampanja tokom izbora, a pogoršan je i činjenicom što je ostvaren zahtev za segregaciju SDSS u hrvatskom političkom životu. On je naglasio da će, pre svega od daljih poteza premijera Plenkovića zavisiti da li će biti dodatnog pogoršanja.

"Domovinski pokret jeste stvarna pretnja demokratiji zbog svog radikalnog nacionalizma, antisrpskog stava, jer želi da naruši sva prava koja su različite grupacije ostvarile, uključujući žene, migrante, antifašiste", rekao je Milorad Pupovac.

On je istakao da je Zoran Milanović od levog liberalnog političara postao najvatreniji desničar u Hrvatskoj.

"Nizom svojih izjava o susedima, o manjinama, pre svega o srpskoj, o ženama, Jasenovcu i negiranju tog zločina prema Srbima, da bi na kraju u Vukovaru bio zajedno sa Ivanom Penavom gde se čulo 'Za dom spremni'. I na kraju je rekao : 'To su dobri dečki o kojima imamo pogrešno stvorenu lošu sliku', u jeku njihove antisrpske kampanje'", rekao je Pupovac.

Ti "dobri dečki" najavljuju da će i ove godine biti onemogućeno bacanje venaca u Dunav, ali Pupovac na te najave kaže da politika sećanja koja obuhvata sve žrtve, i hrvatske, srpske i bošnjačke u BiH i srpske na Kosovu i sve druge, sasvim sigurno neće prekinuti zbog Domovinskog pokreta.

"Oni nas mogu sprečiti, kao što su nas sprečavali u Glini, u Golubiću i nizu drugih mesta. Kao što nas ignorišu kada se sećamo žrtava Drugog svetskog rata i ne dele sa nama baš ništa što se dogodilo u Glini, Jadovnom i drugde gde su počinjene genocidne radnje i ostvarenja genocidnih težnji NDH, države koju je osnovao ustaški pokret i poglavnik Ante Pavelić. Mi ćemo to nastaviti da radimo kao do sada zbog onih koji su nevino stradali, zbog zemlje u kojoj živimo i vrednosti koje delimo sa naprednim čovečanstvom", rekao je lider SDSS.

Na pitanje da li Plenković može biti brana naletima nacionalizma i da li će se nastaviti započeti projekti za srpsku zajednicu Pupovac odgovara da u programu vlade, a koju SDSS nije mogao, niti trebalo da podrži zbog ulaska Domovinskog pokreta, sadržano sve ono što je postojalo i pre četiri godine. On smatra da će zaista samo od Plenkovića zavisti hoće li to važiti za sve manjine, to jest i za srpsku. On veruje da će to biti, iako smatra da neće biti jednostavno.

On je istakao da sa evropskog vrha nema reakcija, ali da sa nivoa ambasadora nekih evropskih i svetskih zemalja ima, kao i da "ozbiljne i snažne poruke povodom toga što se događalo u Hrvatskoj tokom kampanje nije bilo, osim nekoliko stranaka, među kojima je i SDSS. Pupovac je rekao da nije realno očekivati značajniji napredak u odnosima Srbije i Hrvatske.

"Činjenica da se ni Evropska unija ne trudi, sa svoje strane, da doprinese unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije, kao deo projekta proširenja EU, govori u prilog tome da ozbiljnih nastojanja da stvari krenu nabolje nema. Da li će doći do pogoršanja i da li će biti ugrožen dogovor predsednika Aleksandra Vučića i premijera Plenkovića da se preko manjina uspostavi most komunikacije i saradnje – nadam se da neće", poručio je Pupovac.

On je rekao da je u ovom trenutno teško očekivati poboljšanje odnosa, uz sve pritiske zbog geopolitičkih odnosa u svetu i regionu, u BiH i na Kosovu i Metohiji. 

"Hrvatska i Srbija su veoma udaljene po svim tim pitanjima", poručio je Pupovac.

image