Srbija i Balkan

HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor o formiranju vlasti u Hrvatskoj

Andreja Plenkovića neće podržati novoizabrani poslanici Samostalne demokratske srpske stranke
HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor o formiranju vlasti u HrvatskojGetty © Andreea Campeanu

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP) postigli su dogovor o formiranju u nove parlamentarne većine i buduće vlade u Hrvatskoj.

Kako prenosi Hrvatska radiotelevizija, Marko Milić iz HDZ-a je rekao da su se timovi dveju stranaka na sastanku 8. aprila usaglasili "u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade".

"Predlog postignutog dogovora, uz raspodelu resora buduće vlade, izneće se na stranačkim telima tokom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvestiti javnost", rekao je Milić.

Prethodno je potpredsednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao da će se sastanci nastaviti 8. maja, kao i da će ići u konkretna rešenja buduće vlade.

"Uveren sam da ćemo do kraja sedmice taj proces u potpunosti završiti, nakon čega će verovatno slediti konstitutivna sednica Hrvatskog sabora, a na toj sednici, nadamo se, ćemo pristupiti i imenovanju buduće vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsednikom Andrejem Plenkovićem", rekao je Bačić.

Uoči pregovora HDZ-a i DP-a 8. maja, oglasili su se i iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), čiji je predsednik Dario Hrebak izrazio uverenje da će Andrej Plenković ponovno biti premijer Hrvatske.

Plenković se 7. maja sastao sa osam poslanika nacionalnih manjina.

Na sastanku je zaključeno da će mu najmanje jedan poslanik iz Kluba manjina dati podršku za mandatara buduće vlade, što će mu biti dovoljno za najmanje 76 potrebnih potpisa.

Plenkovića, međutim, neće podržati novoizabrani poslanici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

image