Srbija i Balkan

Plenković tvrdi da ima 83 poslanika, sedam više od neophodnog broja: Zašto onda pregovori još traju?

Pregovori traju u kontinuitetu što telefonom, što uživo, naveo je premijer Hrvatske u tehničkom mandaru Andrej Plenković, koji se trudi da na poziciji premijera ostane i ubuduće
Plenković tvrdi da ima 83 poslanika, sedam više od neophodnog broja: Zašto onda pregovori još traju?Getty © Thierry Monasse

Premijer tehničke Vlade Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković izjavio je danas da se pregovori o postizbornoj koaliciji i formiranju parlamentarne većine nastavljaju, kao i da već imaju više od 76 poslanika.

Plenković je novinarima u Čakovcu rekao da su obezbedili načelno 76 poslanika i više, bez manjinskih stranaka.

"Teoretski, ako biste me pitali koliko ruku imam, 83", rekao je Plenković.

Upitan da komentariše odbijanje Domovinskog pokreta da u vladi budu predstavnici SDSS, Plenković kaže da to nije bila jedina tema u pregovorima.

"Kad kažem da približavamo stavove, pokušavamo u normalnom dijalogu da identifikujemo i razumemo pozicije", rekao je lider HDZ.

Na pitanje da li je HDZ spreman da se odrekne saradnje sa SDSS, Plenković je odgovorio kratko:"Mi razgovaramo".

Pojasnio je da pregovori traju u kontinuitetu što telefonom, što uživo. Razgovara se, kaže, stalno.

"Umesto da imamo baražnu vatru protiv Zorana Milanovića koji je kršio Ustav, njegov nećak glumi da nešto jeste ili nije – napravili su nam lakrdiju od izbora", rekao je Plenković i dodao da je "debilna" retorika "ili HDZ, ili Hrvatska".

Na drugoj strani, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je juče da neće žuriti sa sazivanjem konsultacija o formiranju nove vlade, kao i da veruje da se premijer u tehničkom mandatu Andrej Plenković "jako znoji", jer nije u stanju da okupi neophodnih 76 poslanika za većinu.

"Sad mu je ovde užasno komplikovana situacija. Kažem, znoji se čovek, a ja gledam", rekao je Milanović.

Ocenjujući da će sastavljanje parlamentarne većine i vlade biti "teška borba" sa, kako kaže, puno rundi i u različitim disciplinama, Milanović tvrdi da je "tek počelo".

Plenković veruje da će Domovinski pokret povući krivičnu prijavu koju je podneo protiv njega ranije, prenela je zagrebačka N1.

image