Srbija i Balkan

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal, rekao je premijer Srbije

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

"Premijer Sima, nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini.

Premijer je istakao i da je za Srbiju od neprocenjivog značaja to što će Gabon podržati Srbiju u UN.

"Mi se nalazimo pred vrlo teškim danima. Bojim se da neki u Srbiji ne doživljavaju ili ne razumeju konsekvence ove rezolucije koja se priprema. To nije pitanje neke formalnosti i nekog dokumenta koji će da se izglasa već pitanje koje ostavlja duboke posledice na sudbinu naše države i našeg naroda, jer se neko sprema da nas žigoše kao genocidni narod i genocidnu državu", rekao je Vučević.

On je ocenio da prethodnih godina postoje pokušaji revizije Dejtonskog sporazuma, za koji je rekao da predstavlja najveće dostignuće u mirovnim procesima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Šta god mislili o njemu, Dejton je doneo mir na prostor BiH. Taj mir postoji i opstaje već pune tri decenije. A neko danas, posle 30 godina, pokušava da nas vrati unazad i da opet rasplamsava te međuetničke strasti. Umesto da idemo zajednički u budućnost koja je pred nama", rekao je Vučević.

Vučević je naglasio da će Srbija u četvrtak popodne videti ko joj je prijatelj, a ko partner i da će se spram toga vladati u budućnosti.

"Naravno u diplomatskim okvirima. To ne znači da ćemo ići u bilo kakve sukobe ili svađanje, ali ćemo razumeti poruke svih onih država koje budu glasale za rezoluciju, kao i oni koji budu protiv, odnosno budu uzdržane. Oni koji ne budu hteli da stave žig srama na naš narod kao genocidni narod oni su nam prijatelji, a oni koji misle da je to baš korisno i lekovito za nas, ti dobijaju status partnera", rekao je Vučević.

Sima: Konstantni smo u svojim pozicijama

Predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima izjavio je danas da je ta afrička država konstantna u svojim pozicijama i prijateljstvu.

"Nema ničeg novog u mom odgovoru, ono što želim da kažem je da je Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu, mi želimo da održimo tu poziciju koju imamo već mnogo godina. To samo želim da podsetim", rekao je predsednik Vlade Republike Gabon odgovarajući na pitanje o predstojećem glasanju u Njujorku.

Jedna od država koja je povukla nezavisnost tzv. Kosova

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije.

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.

Neposredno pred konferenciju za medije Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Premijer Miloš Vučević dočekao je ispred Palate "Srbija" predsednika Vlade Gabona Rejmonda Ndonga Simu, uz intoniranje himne dve države i postavljenu gardu Vojske Srbije.

Predsednik Vlade Republike Gabon jutros je doputovao u Beograd gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar Selaković.

Grad je u čast dolaska premijera zemlje koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, okićen zeleno-žuto-plavim zastavama te afričke države.

Odnosi Srbije i Gabona tradicionalno su bliski i zvaničnici obe zemlje zalažu se za jačanje saradnje, posebno na privrednom i kulturno-prosvetnom planu.

image