Srbija i Balkan

Đurić: U Njujorku traje snažna borba, Vučić na sastanku sa diplomatama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatran predlog rezolucije o Srebrenici.
Đurić: U Njujorku traje snažna borba, Vučić na sastanku sa diplomatama© Tanjug/Tamas Purger/MTI via AP

U Njujorku je u toku sastanak predsednika Vučića sa diplomatama različitih zemalja, rekao je srpski šef diplomatije Marko Đurić ističući da u sedištu UN traje "velika i snažna borba".

"Sagledavamo šta možemo da uradimo u preostalih nešto više od 48 sati. Sledi nam intenzivna i snažna diplomatska aktivnost, biće ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo i mi i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi je ogroman. Paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su i više od 20 puta jače od Srbije", rekao je Đurić.

Ministar spoljnih poslova je rekao da se sav kredibilitet koji Srbija ima danas upotrebljava, te da on očekuje tešku i borbu do poslednjeg trenutka.

Delegacija na čelu sa Vučićem učiniće apsolutno sve "da bi smo izvukli najbolji mogući rezultat za Srbiju", dodao je.

"Pre mesec dana ovo je bila gotova stvar i niko nije očekivao da ćemo se usuditi da se suprotstavimo onome što je unapred zacrtano kao osuda Srbije, kako bi Srbi bili odgovorni pred savešću čovečanstva. Suprotstavili smo se toj nepravdi, suprotstavili smo se pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama, u kojima srpske žrtve ne bi bile obeležene na adekvatan način, a Srbima bi bila prilepljena krivica. Kosponzori rezolucije nisu očekivali i nisu želeli scenario u kome se mi ovako suprotstavljamo", rekao je Đurić dodajući da misli "da će to uroditi određenim plodom".

Sigurno je da stvari ne prolaze i neće proći onako kako su to zamislili kreatori ove rezolucije, istakao je srpski ministar.

"Naša argumentacija je čvrsta. Boreći se za Srbiju mi se borimo za regionalnu stabilnost, dobre međuljudske odnose između naroda u regionu, protiv podela, svađa i protiv hijerarhije žrtava", podvlači Đurić.

Srbija je u poslu stvaranja mreže prijatelja koji razumeju njenu poziciju, naveo je, dodajući da sutra, njega i predsednika kao i druge članove očekuje na desetine sastanaka.

"Do samog poslednjeg trenutka očekuje nas intenzivna plejada poteza čiji je cilj da zaustave protivnike naše pozicije u nameri da Srbiji lupe ovaj sramni žig. Na našoj strani je istinska želja da Srbiju dugoročno zaštitimo od stigme", naglašava Đurić dodajući da kakav god rezultat na kraju bude, "ostaće zabeleženo da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto".

Rekao je i da ovo nije pitanje odnosa između Srba i Bošnjaka, i da Srbija neće dozvoliti da "nama neko lupa stigmu, pravi nas krpom i svađa nas sa komšijama".

image