Srbija i Balkan

Završeni "Dani Rusije u RS": Još jedna potvrda bliskih odnosa između Moskve i Banjaluke

Festival je završen razgovorom organizatora i učesnika manifestacije o srpsko-ruskim duhovnim vezama u prepunoj sali u Banjaluci, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema i besedom protojereja Dragana Maksimovića, starešine banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja, Vaskršnji tropar, rusku i srpsku himnu
Završeni "Dani Rusije u RS": Još jedna potvrda bliskih odnosa između Moskve i Banjaluke© РТ Балкан

Festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj", koji je organizovalo Književno udruženje "Susret" Trebinje uz podršku predsednika RS Milorada Dodika, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS i ministra Željka Budimira, Predstavništva RS u Rusiji, Ambasade Rusije u BiH, "Fondacije za podršku javnoj diplomatiji A.M. Gorčakov" i Ruskog doma u Beogradu, održan je u Banjaluci od 18. do 20. maja 2024. godine.

Prvog dana Festivala organizovana je međunarodna konferencija "Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svetskog poretka: iskustvo i perspektive", u hotelu "Bosna", na kojoj su razmatrani rusko-srpski odnosi na ekspertskom nivou i uzajamno delovanje u svetlu savremene transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih potresa. 

Ministar Željko Budimir istakao je da su strateški odnosi Srpske i Rusije svakim danom sve bolji, a to potvrđuje i ovaj Međunarodni festival.

"Ovaj festival potvrđuje da je Rusija prisutna ovde u oblasti nauke, kulture, da razmenjujemo mišljenja, pokušavamo da i putem ove konferencije razumemo savremene trendove, svet i dinamiku sveta koji nastaje oko nas. To rade srpski i ruski stručnjaci zajedno", kazao je Budimir i dodao da Rusi sve više shvataju da su Republika Srpska i srpski narod u ovom trenutku jedini partner u Evropi ruskom svetu".

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da je Međunarodni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj "još jedna potvrda bliskih odnosa između Rusije i Srpske, posebno u ovo turbulentno vreme kada se zajedno bore za stvaranje multipolarnog sveta.

"Zajedno se borimo za odbranu međunarodnog prava, naših tradicionalnih vrednosti i ovaj skup je još jedna prilika da podelimo iskustva da još efektivnije radimo u ovom pravcu", poručio je Kalabuhov.

Spoljni član Akademije nauka i umetnosti RS Jelena Guskova istakla je da je RS ostrvo slobode u celoj Evropi, a svi drugi su potčinjeni zapadnim planovima.

"RS je veoma važan faktor ne samo na Balkanu, nego u Evropi, zbog čega joj je podrška Rusije veoma značajna. Upravo zbog toga što je ostrvo slobode u celoj Evropi, u tome je snaga srpskog naroda, koji će u istoriji biti upisan kao slobodarski narod i biće primer drugima", navela je Guskova i dodala da je ovaj skup značajan zbog proširenja saradnje Srpske i Rusije u svim oblastima – nauke, kulture, obrazovanja.

Festival - most za buduća pokoljenja

Predsednik Književnog udruženja "Susret" Trebinje Milana Babić navela je da je ovo udruženje organizator festivala i da mu je cilj da u današnje vreme veoma klimavih odnosa Istoka i Zapada ovo bude svojevrstan most, koji će ponuditi rešenja za buduća pokoljenja.

Govoreći o Konferenciji, Babićeva je istakla da je ona prošla na veoma visokom nivou sa učešćem vodećih stručnjaka iz oblasti međunarodnog prava, istorije, istoriosofije, ekonomije, politikologije, bezbedonosnih nauka, prava.

"Razmatrana je tema Srpsko-ruskog odnosa, na ekspertskom nivou, u svetlu transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih procesa i procesu nastanku multipolarnog sveta. Takođe, razmatrana su i rešenja srpskog i ruskog pitanja, analiza novog snaženja nacističke ideologije, oružanog sukoba u Ukrajini i pretnje globalnog rata, odnosa islamskog sveta, Evrope, Amerike i Rusije, te terorističkih napada i pretnji", ukazala je.

Kako je istakla, format Konferencije je bio hibridni, dok je većina učesnika bila prisutna u sali, a deo učesnika se uključio putem mreže što je omogućilo produktivan susret vodećih srpskih i ruskih stručnjaka.

"Kuriozitet je bio da je jednu od sesija modelirao ministar Željko Budimir, koji je nadahnuto izneo sveobuhvatnu analizu Evroazije, kao velike strategije Rusije, posebno ukazavši na pravoslavlje kao državotvorni elemenat ruske državnosti", ocenila je Babićeva.

Ona se posebno zahvalila Ajkazu Miseljanu za organizovanje ekspertskog stola.

Festival završen uz Vaskršnji tropar, rusku i srpsku himnu

Drugog dana Festivala, održana je tribina na temu "Javna diplomatija, nauka i obrazovanje u Rusiji: mogućnosti" na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Poslednjeg dana Festivala održano je i stručno predavanje na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci na temu: "Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i RS".

Na okruglom stolu je predstavljena raznovrsna kultura i tradicija naroda koji žive u različitim regionima Rusije, kao i jedinstven model jedinstva i istorijskog prijateljstva naroda u multikulturalnoj Ruskoj Federaciji, koji nema analoga ni u jednoj zemlji u svetu.

Zamenik ministra za nacionalnu politiku, spoljne odnose, štampu i informisanje Čečenske Republike Said-Magomed Vahaevič Baširov govorio je o najboljim praksama u oblasti duhovnog i moralnog vaspitanja mlađih generacija, prevencije i suprotstavljanja ekstremizmu i terorizmu.

Posebno se dotakao teme postojećih mehanizama za efikasno sprovođenje Strategije državne nacionalne politike Ruske Federacije u oblasti jačanja međuetničkih odnosa.

"U Čečenskoj Republici svi narodi i predstavnici svih vera osećaju se bezbedno i imaju priliku da žive i razvijaju se bez ikakvih problema. Čečenski narod je izabrao put mira i sloge, jedinstva sa velikom kućom naroda - Rusijom", kazao je Baširov.

Moderator je bila Milana Babić, a među govornicima su bili pravoslavni publicista Ranko Gojković  i pravnik, teolog i slikar Ana Carjova, a prevodilac je bio Oleg Soldat, savetnik ministra Željka Budimira.

Festival je završen razgovorom organizatora i učesnika o srpsko-ruskim duhovnim vezama u prepunoj sali u Banjaluci. Govorilo se i o misiji ruskog i srpskog roda na zemlji, njihovom služenju Otačastvu i Gospodu delovanjem, uz blagoslov njegovog njegovog preosveštenstva gospodina Jefrema i besedom protojereja Dragana Maksimovića, starešine hrama Hrista Spasitelja.

Upravo onako kako su otvoreni "Dani Rusije u Republici Srpskoj" tako su i zatvoreni - molitveno i saborno, prigodno istorijskom trenutku, uz Vaskršnji tropar, rusku i srpsku himnu.

Ruski stručnjaci i zvaničnici vlasti na saveznom i regionalnom nivou podelili su sa srpskim kolegama svoja pozitivna iskustva u jačanju međunacionalnih i međuverskih odnosa u Rusiji.

Manifestaciju je otvorio Marko Romić, savetnik predsednika Republike Srpske, koji je u ime predsednika Milorada Dodika poželeo dobrodošlicu svim učesnicima i ukazao na značaj održavanja ove manifestacije, posebno u kontekstu borbe srpskog naroda da očuva i osnaži tradicionalne vrednosti i obezbedi njihovo prenošenje sa generacije na generaciju.

Srpski učesnici su pozvani da dođu u Rusku Federaciju, a ruska oficijalna lica su dobila poziv da dođu u Republiku Srpsku.

Učestvovali su i Jurij Pičugin, prvi sekretar Ambasade Rusije u BiH, Said-Magomed Vahajevič Baširov, zamenik ministra Čečenske Republike za nacionalnu politiku, spoljne odnose, štampu i informisanje, Ajkaz Mikaeljan, savetnik šefa Federalne agencije za pitanja nacionalnosti, savetnik direktora Doma naroda Rusije Timur Muhamedov, zamenik predsednika Javne komore Republike Tatarstan i direktor Doma prijateljstva naroda Tatarstana Rafkatovič Kadirov, savetnik direktora Centra za društveno-politička istraživanja RS Ljubiša Malenica, urednik i koordinator Stručne službe Enciklopedije Akademije nauka i umetnosti RS Željko Vujadinović, kandidat istorijskih nauka, vanredni profesor Katedre za inostranu istoriju, političke nauke i međunarodne odnose Karina Ambarcumjan.

image