Srbija i Balkan

Poslanica u PS BiH: Oružje iz Bosne se šalje u Ukrajinu, uprkos naporima Srba da to spreče

Uprkos ogromnim naporima ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenada Nešića, ne mogu se sprečiti svi ilegalni kanali distribucije municije iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu
Poslanica u PS BiH: Oružje iz Bosne se šalje u Ukrajinu, uprkos naporima Srba da to spreče© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Predsedništvo BiH još 2015. godine  jednoglasno se izjasnio protiv planirane isporuke oružja i municije Ukrajini. Međutim, uz direktno učešće Anglosaksonaca, snabdevanje kijevskog režima oružjem se samo povećava, a Srbi, nažalost, ne mogu ništa da učine da se tome suprotstave, rekla je za "Rusku gazetu" poslanik u PD PS BiH Sanja Vulić.

Vulićeva je istakla da je BiH džungla, a ne funkcionalna zemlja.

"Ovde se odvijaju mnogi nezakoniti procesi. Predstavnik srpskog naroda u Savetu ministara je i ministar bezbednosti Nenad Nešić, koji pokušava da preuzme kontrolu nad ovim procesima u vezi sa dopremanjem i prodajom naoružanja iz BiH u zonu sukoba. Ali uprkos njegovim ogromnim naporima, ne mogu se sprečiti svi ilegalni kanali distribucije municije", rekla je Vulićeva.

Ona je ukazala da su svi građani iz Republike Srpske, nakon okončanja građanskog rata u BiH (1992-1995), razoružani i predali arsenal koji su imali u rukama.

"Naravno, Srbi i dalje imaju legalno oružje. Istovremeno, u muslimansko-hrvatskoj federaciji još uvek postoje skrovišta sa značajnom količinom oružja. Nemoguće je pratiti njihovo kretanje i preprodaju, a pristalice islamskog radikalizma takođe slobodno postoje ovde", navela je Vulićeva.

Određenu ulogu u naznačenim procesima, kaže poslanik, ima i Ministarstvo odbrane u Savetu ministara, na čijem je čelu Bošnjak Zukan Helez.

"Srbima i Hrvatima su dodeljena mesta zamenika ministra u ovom resoru bezbednosti. Ali oni ne mogu da se odupru bošnjačkom lobiju, koji je isključivo antiruski orijentisan i u sukob sa njima u političkoj areni. Mi Srbi želimo da zadržimo neutralnost jer Ruse i Ukrajince smatramo nama bliskim po krvi. Želimo brz mir, ne želimo suze nijedne majke. Uvereni smo da će Rusija, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom, pronaći najoptimalniji izbor za okončanje konfrontacije. Očigledno je da ovo što se dešava nije rat između Rusije i Ukrajine, pošto Vašington jasno stoji iza Kijeva. Sjedinjene Države su nastavile svoju ekspanziju, pokušavajući da potčine celi svet. Ali Rusija se ne može slomiti", naglasila je Vulićeva.

image