Srbija i Balkan

"Balkanski lavovi" i druge džihadističke ćelije na Balkanu: Gde je inkubator pretnji najveći?

Cilj ove grupe je da "ojača periferna delovanja" terorističke organizacije Islamska država (ISIS) po evropskim gradovima
"Balkanski lavovi" i druge džihadističke ćelije na Balkanu: Gde je inkubator pretnji najveći?Getty © Abid Katib/Getty Images

Na Balkanu operiše najmanje 20 džihadističkih ćelija, među kojima se izdvaja grupa "Balkanski lavovi", čija je "glava" na tzv. Kosovu, a "pipci" dosežu do Albanije i Severne Makedonije, objavile su italijanske obaveštajne službe.

Kako piše "Blic", ta grupa predstavlja "inkubator pretnji po Evropu" i njen cilj je da "ojača periferna delovanja" terorističke organizacije Islamska država (ISIS) po evropskim gradovima.

Pod tim se podrazumevaju organizacija i realizacija terorističkih napada na Starom kontinentu.

Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam kaže da su ćelije, poput "Balkanskih lavova", poprilično konspirativne i da često uopšte nemaju mnogo članova - od petoro do osamoro ljudi.

"Najčešće te jedinice nemaju nikakvu međusobnu komunikaciju, nego svaka koordinira samo sa nadređenima. Razlog za to je da ih obaveštajne službe ne otkriju i ne spreče u aktivnostima", naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, postoji osovina potencijalnih terorista na zapadnom Balkanu koja najviše privlači pažnju.

"Ta osovina se proteže od BiH preko Sandžaka, koji obuhvata Rašku i deo Crne Gore ka Kosovu i Metohiji, sa kracima u Severnoj Makedoniji i Albaniji. Prema podacima određenih službi, vehabije postoje i među Romima i Aškalijama čak i u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Kruševcu i drugim gradovima", istakao je Radulović za "Blic".

Kako kaže, radikalni islamizam koristi male i siromašne zajednice da razvije svoju ideologiju.

"Pretpostavlja se da taj broj nije veliki i da ih naše službe budno prate, s obzirom na to da nismo imali nijedan incident", zaključuje on.

image