Srbija i Balkan

Zašto baš sad: Ukrajinci, Crnogorci i Mujo Fafulić traže da u Predsedništvo BiH uđu i manjine

Predstavnici nacionalnih manjina, prema Ustavu BiH, ne mogu da se kandiduju za funkciju člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta
Zašto baš sad: Ukrajinci, Crnogorci i Mujo Fafulić traže da u Predsedništvo BiH uđu i manjineGetty © Elman Omic/Anadolu

Veća nacionalnih manjina BiH traži od Kristijana Šmita da omogući pripadnicima nacionalnih manjina da biraju četvrtog člana predsedništva.

Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini imaju zakonsko pravo da učestvuju u vlasti na svim nivoima, ali ipak ne uživaju jednaka građanska prava, rečeno je 21. maja u Sarajevu, na prvoj konferenciji nacionalnih manjina BiH.

"Ako mi, kao nacionalne manjine, kažemo da nam je Bosna i Hercegovina jedina domovina, onda treba da imamo i pravo na svog predstavnika, kao četvrtog člana Predsedništva BiH", rekao je Mujo Fafulić, predsedavajući Veća nacionalnih manjina BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine je sastavljeno od tri člana, koji se biraju iz redova tri konstitutivna naroda u BiH – Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Predstavnici nacionalnih manjina, prema Ustavu BiH, ne mogu da se kandiduju za funkciju člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta, kojeg čine predstavnici tri konstitutivna naroda.

Predsedavajući nacionalnih manjina u BiH je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice Kristijana Šmita, čiji legitimitet Republika Srpska osporava, da izmeni Izborni zakon BiH, kako bi "nacionalne manjine na sledećim izborima imale svog predstavnika u Predsedništvu".

Inače, prvu konferenciju nacionalnih manjina su organizovali Veće nacionalnih manjina BiH, Misija OEBS-a u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH.

Veće nacionalnih manjina BiH je savetodavno telo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o pravima i interesima nacionalnih manjina. Veće može delegirati stručnjake za rad ustavnopravnih komisija i komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, kada raspravljaju o interesima nacionalnih manjina.

U Bosni i Hercegovini su kao nacionalne manjine priznati: Albanci, Austrijanci, Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci i Ukrajinci.

Zahtev Veća nacionalnih manjina BiH dolazi u trenutku kada bi u Generalnoj skupštini UN trebalo da se glasa o rezoluciji o Srebrenici.

image