Srbija i Balkan

Vučić: Rusi će u UN ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom – Srbija će biti kosponzor

Srbija je slobodarska država i niko njome ne upravlja. Mi poštujemo međunarodno pravo i moraće jednom da se zna ko je činio genocide. Iako svi sve razumeju, znaju zašto to rade, jer su "mnogo jaki" – ne znate do kad. Ničija nije gorela do zore, poručio je predsednik Aleksandar Vučić
Vučić: Rusi će u UN ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom – Srbija će biti kosponzor© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u UN Rusi ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom, a da će Srbija biti kosponzor, te da je predložena rezolucija UN o Srebrenici otvorila Pandorinu kutiju.

"Rusi će ići sa rezolucijom o genocidu nad sovjetskim narodom, čujem i da Belorusi imaju svoje ideje, ali videćemo da li će ići sa jednom ili dve rezolucije... Mi ćemo svima biti kosponzori", poručio je predsednik Vučić za RTS.

Dodao je da istina mora da se sazna, ko je sve činio genocide i kad je činio genocide.

"Mi nismo želeli da idemo u prošlost, ali su nas vratili 29 godina, pa ćemo mi sad neke da vraćamo 70-80 godina u prošlost", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li predlagači rezolucije razumeju kakve posledice rezolucija može izazvati, Vučić ocenjuje da jesu i dodaje da je Srbija upozoravala da će doći do novih tenzija u regionu.

"Svi sve razumeju i oni iz Amerike, EU, Kanade, sve razumeju. Svi oni koji listom glasaju protiv nas. Svi oni razumeju i znaju šta rade. Ne znaju šta će tačno s tim. Ali znaju - 'mnogo smo jaki, mnogo smo moćni - može nam se'. Ok, može vam se. Sve može da se učini. Ali ničija do zore nije gorela", rekao je Vučić.

Kako je ocenio, nemamo šansu da pobedimo.

"Neverovatne su stvari koje neki preduzimaju da ubede ljude da glasaju za rezoluciju o Srebrenici u UN. Argumentacija je zastrašujuća, to je valjda naučeno kako su kolonijalnim metodama upravljali slabijim i manjim zemljama, pa malo da nastave da to rade na isti način", rekao je Vučić.

On je iz Njujorka istakao da je "naše da im se suprotstavimo".

"Naše je da branimo zemlju. Ne isključujem da će Grčka da podrži rezoluciju", istakao je Vučić, pa je poručio:

"Plan mnogih zemalja koje će glasati protiv Srbije je da se dodvore onima koji su najmoćniji, a ne zato što imaju stvarna uverenja. A niko od njih ne može da odgovori na pitanja čemu ova rezolucija i da li će doprineti poboljšanju situacije ili pogoršanju." 

"Molim grčku braću da ostanu uzdržani"

Vučić je, i preko Instagrama, međutim, apelovao na Grke da ostanu na strani istine i usprotive se rezoluciji, makar tako što će biti uzdržani.

Pojavile su se, kaže, vesti da će Grci sigurno glasati za rezoluciju, iako on, dodaje, ne veruje u to. 

"Ja verujem u naše grčke prijatelje, verujem u našu grčku braću i verujem u mnoge druge da će pokazati svojim glasom koliko poštuju svoje srpske prijatelje i pozivam ih da budu uzdržani. Znam da sigurno ne mogu da budu protiv. Pozivam sve prijatelje širom sveta da još jednom dignu glas u zaštitu malih slobodarskih naroda koji nemaju veću zaštitu od Generalne skupštine UN", rekao je Vučić.

RTS je, naime, ranije preneo da postoji velika mogućnost da će Grčka glasati za Rezoluciju.

Grčke vlasti se pozivaju na crnogorske amandmane i čini se, kaže izvor RTS-a, "da je to bila smišljena akcija protiv Srbije i da im je to dovoljan razlog da podrže Rezoluciju o genocidu".

Ranije danas Vučić je poručio da će se boriti i uzvratiti na svaki udarac, kao i da očekuje da će "nam neke zemlje zabiti nož u leđa" u četvrtak. Ovo, međutim, ne bi bila prva izdaja Grčke, jer dobro se sećamo izveštaja Dore Bakojani kojim je pokušala da lažno "Kosovo" gurne u članstvo Saveta Evrope. Četvoro od pet grčkih poslanika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasalo je tada za predlog Bakojanijeve.

Predsednik je istakao da je mogao da izađe pred građane i da kaže da smo pobedili, kao što su u prošlosti radili.

"Izabran sam da ne lažem narod. Gde inače piše da je moguća kolektivna odgovornost. Pitam vas ako je odgovornost individualna, protiv koga donosite rezoluciju. Sram vas bilo. Svi su pohapšeni i osuđeni, ili će biti osuđeni", rekao je Vučić.

Kaže da bi bilo smislenije da je Ruanda imala uvodnu reč, a ne Nemačka, ali da će Berlin dobiti odgovor Srbije, kao i da je ironija što ta zemlja ima uvodno izlaganje i što će otvoriti raspravu.

"Kako je to čudno da nam Nemačka sudi svojim uvodnim izlaganjem", naglasio je predsednik.

"Razgovarao sam sa našim prijateljima, oni očekuju preko 100 glasova 'za' od 193 zemlje, mi očekujemo da imaju manje od 100 glasova 'za', sve što budu imali ispod značiće ogromnu podelu i dobar deo muslimanskih zemalja neće ući, koje se plaše njihove reakcije, i to im je jasan signal da su oni protiv, neće ući na glasanje", rekao je Vučić.

Kaže da Srbija trpi udarce ispod pojasa, ali da Srbija i dalje stoji i bori se, i nastaviće da se bori.

"Mi nismo genocidan narod, a to je jedino što hoće kao zaključak da izvuku, a onda će dva dana posle toga razni tobož naši prijatelji koji će da glasaju 'za' da hvale Srbiju za nešto i da govore, dolazimo da sarađujemo, napašće nekoga ko će da kaže, sad ćemo da tražimo naknadu štete – jer će reći, to ne može", naveo je Vučić.

Kako je dodao, sve te dečje igre, sve će to da pokušaju, ali srpski narod nikada neće zaboraviti ko se kako ponašao.

"U svaku istorijsku čitanku i udžbenik neće ući ono što su oni hteli, već će ući herojska borba Srbije", poručio je Vučić.

Na pitanje šta posle sednice GS UN u petak, Vučić odgovara da ćemo biti razočarani, ali uzdignute i uspravne glave.

"Srbija je slobodarska država i niko njome ne upravlja, ni povocem, ni daljinskim, ni mejlom. Mi poštujemo međunarodno pravo. Moraće jednom da se zna ko je činio genocide. Iako svi sve razumeju, znaju zašto to rade, jer 'mnogo smo jaki i može nam se', samo – ne znate do kad. Ničija nije gorela do zore", kaže Vučić.

"Biće mi lično teško kada moćni budu slavili usvajanje rezolucije, ali svakoga ću moći da pogledam u oči i videćete kako ću uzdignuta čela da hodam u UN", istakao je predsednik Srbije.

On je rekao da čvrsto veruje da će Kina biti protiv rezolucije o Srebrenici i da će, ako tako bude, sve biti drugačije za Srbiju.

"Ne moram da vam kažem koliko će to nama da znači. Ja verujem i uzdam se i uložio sam svu svoju energiju, snagu, znanje, poštovanje prema Narodnoj Republici Kini. Ja ne smem ni da vam kažem šta bi za nas značilo samo da Kina bude protiv. Sve je drugačije posle toga. Sve je drugačije i sa pričom o rezoluciji i sa pričom o svemu drugom", rekao je Vučić.

Dodao je da će i večeras imati večeru sa kineskim prijateljima.

"Verujem i uzdam se u njihov glas protiv, kao što oni uvek od nas mogu da čuju šta mislimo o Tajvanu, a mislimo da postoji samo Narodna Republika Kina i niko i ništa drugo, tako da je to stvar na Narodnoj Republici Kini, predsedniku Siju kad i kako hoće da rešavaju svoje unutrašnje stvari", poručio je Vučić.

image