Srbija i Balkan

Ministar pravde Crne Gore: Glasanje o rezoluciji o Jasenovcu bio bi brzoplet i nedržavotvoran potez

Demokratska narodna partija zahteva smenu ministra i pozivaju nadležne organe Republike Srbije i Republike Srpske da Andreju Miloviću zabrane ulazak na njihovu teritoriju
Ministar pravde Crne Gore: Glasanje o rezoluciji o Jasenovcu bio bi brzoplet i nedržavotvoran potez© R.R./ATAImages

Crna Gora bi trebalo da se vodi sopstvenim i interesima svojih građana i evropskog puta, a ne interesima druge države i ne bi trebalo da koristi određene rezolucije da bi relativizovala druge, poručio je crnogorski ministar pravde Andrej Milović u intervjuu za "Glas Amerike", komentarišući plan parlamentarne većine da usvoji rezoluciju o Jasenovcu.

Milović, u intervjuu koji je dao tokom posete Sjedinjenim Državama, kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da on uopšte ne želi da govori o tome da li je u Jasenovcu bio genocid jer bi to narušilo odnose sa Hrvatskom narednih sto godina.

Dodaje da srpski političari i državnici ne žele da čak to kvalifikuju kao genocid te da smatra da poslanici u crnogorskom parlamentu ili ministri u vladi treba da se vode interesima države Crne Gore i da gledaju šta je najveći interes za njih.

"A najveći interes za nas je da imamo odlične odnose i sa Hrvatskom koja je naš partner na putu za Evropsku uniju i država od koje nam zavisi ulazak u EU", dodaje.

Milović je istakao da podržava rezoluciju o Srebrenici o kojoj bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da se izjasni u četvrtak, ali da se crnogorska vlada odlučila da ne bude jedan od njenih sponzora i zbog odnosa sa Srbijom.

"Kada je crnogorska strana u pitanju, mi nikada nismo imali dilemu po pitanju Srebrenice. Međunarodni sud i međunarodne organizacije su se jasno odredile prema tom pitanju i Crna Gora kao ozbiljna država koja teži ulasku u Evropsku uniju mora da prihvati sve ono što je moderan svet. S obzirom na to da su presude međunarodnog suda jasne, Crna Gora nema dilemu i crnogorska skupština se više puta izjasnila po pitanju Srebrenice. Jasno je da se radi o genocidu i to za nas nije ništa novo i nešto oko čega možemo imati dilemu. Jednostavno, Crna Gora kao država koja je preuzela međunarodne obaveze, mora da se ponaša u skladu sa tim obavezama", kazao je.

Komentarišući reakcije iz Srbije na poteze Crne Gore, Milović kaže da je to sve politika.

"Živeće se i posle te sednice u Ujedinjenim nacijama. Sve je to u svrhu svakodnevne politike i obraćanja biračima za prošle, predstojeće i sve druge izbore. Ne doživljavam to nešto specijalno. Regionu treba malo više državnika, a malo manje političara", smatra.

Na pitanje da li je bilo pritisaka iz Srbije da Crna Gora ne bude kosponzor rezolucije, Milović kaže da kao ministar pravde nije uočio te pritiske zato što je to ipak pitanje koje se odnosi na Ministarstvo spoljnih poslova i premijera lično.

Upitan čijim interesima Crna Gora ne treba da podleže, Milović kaže da ne treba da podleže tuđim interesima bilo da dolaze od određenih političkih subjekata ili od drugih država jer imaju svoje interese.

"Crna Gora je nezavisna država koja vodi svoju politiku i shodno tome treba da se tako i ponaša", dodaje.

DNP: Milović zaslužuje smenu

Izjava ministra pravde Andreja Milovića o "brzopletosti" i "nedržavotvornosti" ideje za glasanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu zaslužuje koliko danas da bude smenjen, saopštili su iz Demokratske narodne partije (DNP).

"Na stranu što je to ideja i inicijativa premijera Milojka Spajića i poslaničkog kluba PES-a koji je istu i napisao, mnogo je ozbiljnije Milovićevo negiranje i nipodaštavanje genocida počinjenog nad više od 700 hiljada Srba, Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac", navode iz DNP-a.

Ističu da, sudeći po Milovićevoj "ekspertizi", počinjeni zločin u Srebrenici je mnogo veći i strašniji od genocida u Jasenovcu i čitavoj NDH gde su sistematski uništavani Srbi, Jevreji i Romi.

Finalno rešenje u NDH je bilo zasnovano na sledeći način: trećinu Srba ubiti, trećinu Srba proterati a trećinu Srba pokatoličiti. I ovaj genocidni model Nezavisne Države Hrvatske počeo je da se primenjuje prvi u pokorenoj Evropi, jer je do genocida u Babijem Jaru (Ukrajina) koji predstavlja uvod u Holokaust nad Jevrejima, došlo krajem septembra 1941, navodi se u saopštenju.

Naravno, i ovaj bivši Srbin iz Kuča (Andrej Milović), poznat po svojim vezama sa OKG i BIL licima o čemu je javnost upoznao i šef SPO Predrag Šuković, minimizira i povređuje sećanje na stradanje srpskog naroda u NDH-a, dodali su.

Kako su istakli, pošto su uvereni da premijer Spajić neće da smeni ministra Milovića zbog njegovog skandaloznog stava o Jasenovcu, pozivaju nadležne organe Republike Srbije i Republike Srpske da Andreju Miloviću zabrane ulazak na njihovu teritoriju. I ne samo Miloviću, nego svima koji podržavaju ovakav narativ o Srbima kao genocidnom narodu.

"Za takve individue nema veće kazne od zabrane ulaska u Srbiju, ali i isključenja iz crkve, jer svi treba da budu svesni kad bace kamen genocidnosti na srpski narod i SPC, onda moraju da znaju da će im biti uzvraćeno i od naroda i od crkve", zaključuje se u saopštenju DNP-a.

image