Srbija i Balkan

Završena sednica GS UN: Usvojena rezolucija o Srebrenici, manje od polovine članica glasalo "za"

"Za" je glasalo 84, protiv 19, a uzdržano 68 zemalja od 193 članice UN
Završena sednica GS UN: Usvojena rezolucija o Srebrenici, manje od polovine članica glasalo "za"

U Generalnoj skupštini UN završeno je glasanje o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda.

Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u UN Antje Lendersen koja je obrazložila tekst rezolucije o Srebrenici. Nakon toga je usledila rasprava a onda i glasanje.

"Za" je glasalo 84, protiv 19, a uzdržano 68 zemalja od 193 članice UN.

Prema pravilima glasanja Generalna skupština je time usvojila nacrt rezolucije.

Broj onih koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici je znatno manji od polovine članica Ujedinjenih nacija.

Predsednik Aleksandar Vučić upitao je uoči glasanja zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i da će se svet suočiti sa nizom optužbi za genocid i da ona neće doneti pomirenje u regionu.

Sve najnovije vesti o dešavanjima uoči glasanja u UN pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 23. maj 2024 • 21:33

    21:33

    Vučević: Uspeli smo da pružimo otpor dostojan divljenja

    Danas su Srbija, Republika Srpska i srpski narod sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.

    On je poručio da smo danas bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.

    "Rezolucija o Srebrenici je formalno usvojena, a suštinski je doživela debakl. Uspeli smo da pružimo otpor dostojan svakog divljenja", rekao je Vučević gostujući u Specijalu RTRS-a.

    Premijer Srbije je zahvalio svim zemljama koje su imale hrabrosti da kažu šta je istina.

    "Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred", naglasio je Vučević.

  • 20:11

    Đurić: Svako ko bude hteo da ide protiv Srbije će sada morati dva puta da razmisli

    Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je jedan od najvažnijih rezultata današnjeg glasanja u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o Srebrenici to što će "svako ko bude hteo da ide protiv Srbije morati dva puta da razmisli".

    "Mi smo na najgoroj temi, na temi koja je najosetljivija, najteža za objasniti i obrazložiti, uspeli da imamo 107 zemalja koje nisu bile protiv nas. Nama je široko polje da razgovaramo i o našim interesima kad je reč o Kosovu i Metohiji i o mnogim drugim stvarima. I prijateljstva koja smo stekli u ovoj borbi, mi ćemo pažljivo čuvati i negovati", rekao je Đurić posle sednice Generalne skupštine UN na kojoj je usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici.

    Srbija je poručila da se ne sme praviti hijerarhija među žrtvama i da se celom jednom narodu stavi žig genocida i sramote jednak sa holokaustom, rekao je on.

    "Mislim da smo u tome danas uspeli, ovo otvara veliki prostor da se u četiri petine čovečanstva ovo ne tretira na način na koji su zamislili tvorci rezolucije", zaključio je Đurić.

  • 20:10

    Dačić: Težak dan za Srbiju

    Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačića je ocenio da je današnji dan za Srbiju veoma težak, jer kako je istakao, žele da nam pripišu da smo genocidan narod, ali da je uprkos tome ovo jedna pobeda Aleksandra Vučića.

    "Kao što je predsednik Vučić rekao, u sistemu UN se glasa na čudan način. Oni koji nisu prisutni neće da glasaju. Sa manjinom je usvojena Rezolucija. Ona bi bila usvojena i da je bilo 20 glasova za. Ovo je jedna pobeda Aleksandra Vučića. Treba da razumete koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i pretili", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

    Dačić je rekao da smo, kako je naveo, u startu imali četiri oslonca, a to su Kina, Rusija, Mađarska i Emirati.
    On je rekao da sponzori rezolucije nisu uspeli da privole ceo muslimanski svet da glasa za ovu rezoluciju.

    "Ovo je veoma težak dan jer žele našem narodu da prikuju da smo genocidan narod. Ovo nama daje za pravo da kažemo da većina članica nije podržala Rezoluciju", rekao je Dačić.

    Dačić je naveo da je po povelji UN za glasanje je potrebna dvotrećinska većina, a oni su tražili prostu većinu.
    Ministar je naglasio da su ne samo u Beogradu, već i drugim gradovima građani izašli na ulice.

  • 19:07

    Ruanda odbacila "neosnovane optužbe" DR Konga

    Genocid je mrlja na našem kolektivnom sećanju, rekao je predstavnik Ruande.

    On je optužio predstavnika DR Konga da je iskoristio ovu priliku da izađe sa "neosnovanim optužbama" protiv Ruande.

    "Ovo se svodi na trivijalizaciju i negaciju genocida. Želeo bih da kategorički odbacim ove optužbe", rekao je predstavnik Ruande.

    Od 1994, dešavao se sistematski genocid ruandanskih Tutsija u istočnom DR Kongu, izjavio je on.

    "DR Kongo je počinilac genocida protiv sopstvenih građana", tvrdio je predstavnik Ruande. 

  • 19:01

    Kosovska Mitrovica: Kolone vozila sa srpskim trobojkama u znak podrške Vučiću

    Kolone vozila sa srpskim trobojkama provezle su se centrom severnog dela Kosovske Mitrovice u znak podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi u GS UN.

    Vozila su pravila krugove oko spomenika Cara Lazara.

  • 18:54

    Mađarska: UN mora da radi na izgradnji poverenja a ne širenju podela

    Predstavnica Mađarske rekla je da se Mađarska saoseća sa žrtvama zločina u Srebrenici ali je pozvala okupljene da se zapitaju da li je nacrt fokusiran na stabilnost regiona ili na otvaranje starih rana.

    Mađarska nije uverena da ova rezolucija pomaže pomirenju, a UN moraju da rade na izgradnji istog a ne na širenju podela i zato nismo podržali rezoluciju, objasnila je predstavnica Mađarske, jedine EU zemlje koja je glasala protiv rezolucije.

  • 18:48

    Milačić: Jedna od najsramnijih odluka u modernoj istoriji Crne Gore

    Vlada Crne Gore je glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN urušila ugled zemlje i otvoreno izdala veliki deo vlastitog naroda, poručio je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić,

    "Ovaj čin predstavlja jednu od najsramnijih epizoda u modernoj političkoj istoriji Crne Gore. Svojim glasom, Vlada je pokazala potpuni nedostatak poštovanja prema velikom delu svojih građana ali, suštinski, i države Crne Gore, označivši početak dodatne polarizacije društva. Direktna odgovornost za sve posledice koje uslede nakon ove odluke - što na unutrašnjem, što na regionalnom planu - leži na Vladi Crne Gore. Ovaj potez ne može i ne sme proći bez odgovarajuće reakcije srpskog naroda u Crnoj Gori", rekao je Milačić, prenose "Vijesti".

    On je istakao da poziva sve činioce u okviru srpskog društveno-političkog korpusa da se odlučno odrede prema "ovom sramnom postupku Vlade Crne Gore kojim je nanešena ogromna šteta srpskom narodu u Crnoj Gori".

    "Sada je trenutak da pokažemo jedinstvo i odbranimo elementarne vrednosti, dostojanstvo i integritet", zaključio je Milačić.

  • 18:27

    Dodik: Nisu uspeli Srbima da nametnu da su genocidan narod

    "Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspeo", izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posle glasanja u Generalnoj skupštini UN.

    Opširnije čitajte OVDE

  • 18:08

    Vulin: Za Srbe ovo je dan ponosa, spoljnu politiku uskladiti sa rezultatima glasanja

    Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin nakon usvajanja rezolucije je poručio da "za nas Srbe, ovo je dan ponosa i dan posle koga treba da svoju politiku uskladimo sa rezultatima glasanja".

    "Tražili ste lisicu, naišli ste na vuka. Nemačka, SAD i njihove kolonije su mislile da su Srbi lak plen. Od zemalja koje su ratovale protiv Srba očekivao sam da nas bolje poznaju i više cene", rekao je on.

    Vulin je naglasio da su oni "pokazali silu, ali istinu nisu ubili".

    "Više zemalja članica UN nisu podržale rezoluciju, nego što jesu. Ovo je pobeda Srbije, njenih iskrenih prijatelja i pobeda neverovatne upornosti i čelične volje predsednika svih Srba Aleksandra Vučića. Istorija nepogrešivo bira ko će je činiti, a Srbi ko će ih voditi".

    Vulin je rekao da je "za nas Srbe ovo je dan ponosa i dan posle koga treba da svoju politiku uskladimo sa rezultatima glasanja".

    "Svako nam je rekao šta misli o nama, mi Srbi sami biramo prijatelje, ali nas i neprijatelji sami izaberu", poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin nakon izglasavanja sramne rezolucije o Srebrenici u Skupštini Ujedinjenih nacija.

  • 18:05

    Crna Gora pozvala na poštovanje Ustava BiH

    Predstavnik Crne Gore Damir Šabanović rekao je da je Podgorica razmotrila i političke implikacije rezolucije.

    Prema njegovim rečima, Crna Gora je multietnička zemlja koja neguje dobrosusedske odnose, zbog čega su pažljivo razmotrili rezoluciju i podneli amandmane na nju.

    Pozvao je na promovisanje dijaloga i poštovanje Ustava BiH i ukazao da je to bio cilj crnogorskih amandmana.

image