Srbija i Balkan

Šta to zbližava tzv. Kosovo i Ukrajinu? Neprijateljstvo prema Srbiji i Rusiji

Dok Kijev pokušava da privoli sebi bilo koga ko nije ravnodušan zbog slabljenja podrške koja dolazi sa Zapada, Priština jača saradnju sa Ukrajinom, trudeći se u isto vreme da ne podseća na činjenicu da Kijev nije priznao nezavisnost tzv. Kosova
Šta to zbližava tzv. Kosovo i Ukrajinu? Neprijateljstvo prema Srbiji i RusijiGetty © NurPhoto / Contributor

Plan o saradnji Prištine i Kijeva zasniva se na njihovom neprijateljstvu prema Moskvi i Beogradu, objasnio je za "RIA Novosti" neimenovani diplomatski izvor na Balkanu.

On je podsetio da je u aprilu bivša ministarka spoljnih poslova tvz. Kosova Meliza Haradinaj-Stubla tokom sastanka sa šefom Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilom Budanovim izjavila da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti planira da ojača bilateralnu saradnju sa Ukrajinom u bezbednosnoj sferi. 

"Ona smatra da Priština posebno ceni bogato iskustvo ukrajinskih specijalnih službi u diverzantskim akcijama protiv Rusije, jer njega mogu iskoristiti kosovski Albanci za organizovanje operacija protiv Srbije i srpskih struktura u pokrajini", objasnio je izvor.

Kako je rekla tada Haradinaj-Stubla, na KiM bi možda mogao da se organizuje centar za obuku diverzantsko-izvišačkih grupa, a izvor "RIA Novosti" objašnjava da, usled slabljenja podrške koja dolazi sa Zapada, Zelenski i njegova klika pokušavaju da pridobiju bilo koga ko nije ravnodušan, dok se u isto vreme Priština trudi da ne podseća na činjenicu da Kijev nije priznao nezavisnost tzv. Kosova.

"Kosovske vlasti računaju da će im kijevski režim pomoći da razmeste pomenutu bazu i organizuju obuku i vežbe. Istovremeno, kosovski Albanci su izrazili spremnost da obezbede odgovarajuću infrastrukturu koja će se koristiti u interesu GUR-a", kaže neimenovani diplomata.

On dalje podseća i da je sada bivša ministarka tzv. Kosova javno podržala Vladimira Zelenskog.

"Ovaj korak predstavlja još jednu fazu zbližavanja Prištine i Kijeva na osnovu neprijateljstva prema Rusiji i Srbiji i on se podudara sa početkom isporuke kosovske vojne tehnike za potrebe Oružanih snaga Ukrajine", istakao je.  

Ministar odbrane tzv. Kosova Ejup Maćedonci potvrdio je ranije da su u Ukrajinu već stigli taktički kamioni i oklopna vozila, dok je slanje municije u pripremi, podseća izvor "RIA Novosti".

image