Srbija i Balkan

Crna Gora se preračunala: Uvela sankcije Rusiji, pa čekaju milostinju iz Brisela

Povodom tužbe Rusije protiv Crne Gore zbog zatvaranja vazdušnog prostora za njene avione, Vlada Crne Gore objavila je dokument u kojem navodi da su o tome razgovarali sa evropskim zvaničnicima
Crna Gora se preračunala: Uvela sankcije Rusiji, pa čekaju milostinju iz Briselawww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Nakon zatvaranja vazdušnog prostor za ruske avione i tužbe koju je dobila od Ruske Federacije, Crna Gora računa na pomoć Brisela, piše danas Radio Slobodna Evropa i podseća da je avionima ruskih avio-kompanija zabranjeno sletanje, poletanje i preletanje preko teritorije Crne Gore u okviru sankcija uvedenih Moskvi.

Rusija je krajem prošle godine tužila Crnu Goru i još 36 zemalja zbog zatvaranja vazdušnog prostora za njene avione, a povodom te tužbe Vlada Crne Gore objavila je dokument u kojem navodi da su o tome razgovarali sa evropskim zvaničnicima.

Predloženo je, tvrde iz vlade, angažovanje jednog holandskog profesora u ovom sporu, kojeg bi plaćala Evropska komisija.

Međutim, zvaničnik Evropske komisije je u pisanom odgovoru za RSE potvrdio da su imali sastanke sa državama koje su tužene, ali je negirao deo koji se tiče plaćanja.

"Ni u jednom trenutku, za vreme sastanaka sa članicama i nečlanicama Evropske unije, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, EK nije saopštila ili sugerisala da će pokriti troškove bilo koje od njih. EK ne plaća troškove Holandiji, niti bilo kojoj državi ili pojedincu povezanim sa ovim slučajem", navodi se u odgovoru.

Naglašeno je da je na državama odgovornost za plaćanje troškova.

Iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja, koje je sačinilo dokument koji je razmatran na vladi 17. maja, za RSE je naknadno pojašnjeno da je pravni tim EK u dogovoru sa većim članicama EU pripremio predlog odgovora na tužbu Rusije.

"Crna Gora nema troškova po pitanju pripreme odgovora na tužbu i zastupanja", saopštili su iz Ministarstva, ne navodeći na koji način će zastupanje biti plaćeno.

image