Srbija i Balkan

RT Balkan saznaje: Ambasadorka SAD zahteva da se Crna Gora jače bori protiv "srpske pretnje" i Rusije

Džudi Rajzing Rajnke je dodatno "zasmetao" "previše srdačan doček" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Podgorici i to što se sve više građana te zemlje zalaže za izlazak iz NATO-a
RT Balkan saznaje: Ambasadorka SAD zahteva da se Crna Gora jače bori protiv "srpske pretnje" i Rusije© Pierre Crom/Getty Images

Predsedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću ambasadorka SAD u toj zemlji Džudi Rajzing Rajnke je "snažno preporučila" da još sačeka sa imenovanjem potpredsednika vlade i četiri ministra u okviru koalicionog sporazuma potpisanog prošle jeseni sa prosrpskim blokom "Za budućnost Crne Gore", saznaje RT Balkan.

Američka ambasadorka je kao opravdanje navela da bi "pomenute promene negativno uticale na evroatlantski kurs zemlje", navodi naš izvor.

Istovremeno, ona je istakla da je jedan od lidera partije "Za budućnost Crne Gore", predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, "previše srdačno dočekao" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom boravka u Podgorici.

Prema njenim rečima, i drugi predstavnici NATO-a iskazuju "antievropske stavove".

S tim u vezi, američka ambasadorka je zahtevala da se premijer Crne Gore Milojko Spajić odlučnije bori protiv "srpske pretnje" i "proruskih osećanja" građana Crne Gore.

Naime, zabrinutost američke strane izazvala su istraživanja javnog mnjenja koja su otkrila zabrinjavajući trend rasta broja građana Crne Gore koji podržavaju istupanje te zemlje iz NATO-a - sa 32 odsto na 44 odsto u protekloj godini.

S druge strane, Vašington "ne bi bio protiv" ulaska članova prosrpske liste "Za budućnost Crne Gore" u vladu te zemlje, ali pod uslovom da njeni lideri otvoreno osude "rusku agresiju", "podrže sankcije Moskvi", ali i da se zalažu za "očuvanje teritorijalnog integriteta BiH". 

image
VV inauguration
banner