Srbija i Balkan

Napadi na predstavnicu Crne Gore zbog Saveta Evrope: Optužuju je da je glasala za "srpski svet"

Na glasanju u Političkom komitetu Parlamentarne skupštine SE za je bilo 31, dok je protiv bilo četiri predstavnika zemlja u političkom komitetu, a jedan je bio uzdržan
Napadi na predstavnicu Crne Gore zbog Saveta Evrope: Optužuju je da je glasala za "srpski svet"© Dmitrii Anikin/iStock / Getty Images Plus

Nakon što je predstavnica Crne Gore Maja Vukićević glasala protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope iz Podgorice stižu pritisci i negativni komentari na članicu Demokratske narodne partije.

Pojedini podgorički mediji pišu kako je Vukićevićeva glasala za "srpski svet" , a protiv politike Vlade Crne Gore.

Zaboravlja se da je Vukićevićeva samo poštovala međunarodno pravo prema kojem "Kosovo" nije priznata država, niti članica Ujedinjenih nacija, pa ne može ni biti član Saveta Evrope u kojem učestvuju isključivo suverene države, a ne delovi teritorija.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, po nacionalnosti Albanac, objavio je čestitke Prištini na važnom koraku ka članstvu i dodao kako je to važan korak, ne samo za tzv. Kosovo, već i za najstariju evropsku organizaciju.

"Odgovorna vlast treba da preispita praksu da stavovi pojedinaca ili grupacija staju na ono mesto koje pripada stavovima države Crne Gore", naveo je Dukaj.

Zabrinuo se i predstavnik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić koji kaže da je odluka Vukićevićeve suprotna definisanim spoljnopolitičkim interesima Crne Gore.

Kako kaže, u pitanju je deo strategije "namernog pogoršanja dobrosusedskih odnosa" koju inspirišu stranke dela parlamentarne većine pod kontrolom Milana Kneževića i Andrije Mandića.

Podsetimo, na glasanju u Političkom komitetu Parlamentarne skupštine SE za je bilo 31, dok je protiv bilo četiri predstavnika zemlja u političkom komitetu, a jedan je bio uzdržan.

Protiv su, osim Maje Vukićević bili i predstavnica BiH Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije – Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić. Predstavnik Grčke je bio uzdržan.

Demokratska narodna partija čija je Vukićevićeva članica objavila je juče da gotovo da deluje komično kako se funkcioneri DPS-a utrkuju u tužakanju i cinkarenju Vukićevićeve retvitujući i tagujući njen i naš politički stav kako bi polusvet bez imena i prezimena slao pretnje i uvrede na njen račun.

"Prva tužibaba i cinkaroš DPS-a Ivan Vuković, poznat po tome što redovno plače kad mu se uruči poziv iz policije i tužilaštva, odavno je zaslužio da bude tagovan kao pokazni primer političke uzaludnosti koji i u njegovoj partiji smatraju za stecaj funkcionerskih okolnosti", navodi DNP.

Kako dodaju, šta očekivati od individue koja je kao gradonačelnik Podgorice naredio komunalnoj policiji da u ponoćnim satima prekreče bilbord s likom patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija," osim da svoju nemoć i frustracije leči prizemnim etiketiranjem jedne žene".

image