Srbija i Balkan

BiH uputila notu CG: Tokom Dodikove posete nisu bila istaknuta državna obeležja

Rukovodstvu BiH su zasmetale i Mandićeve "sramotne izjave", čime je prvi čovek Skupštine Crne Gore iskazao direktno nepoštovanje države BiH i njenih institucija
BiH uputila notu CG: Tokom Dodikove posete nisu bila istaknuta državna obeležja© FOTO TANJUG/ Mediabiro/ bg..

Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara BiH uputilo je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore jer prilikom posete lidera Republike Srpske Milorada Dodika predsedniku crnogorskog parlamenta Andrija Mandić u službenim prostorijama nisu bila istaknuta obeležja BiH.

Kako prenosi sarajevski portal "Kliks", ni u kabinetu, gde je Mandić prvo ugostio Dodika, a potom ni u prostorijama gde je održana konferencija za medije nije bilo istaknute zastave države BiH već samo Crne Gore i Republike Srpske, koja je administrativna jedinica BiH.

Međutim, rukovodstvu BiH su zasmetale i "sramotne izjave" na konferenciji za medije, kao npr. Mandićeve reči da su "Republika Srpska i Federacija BiH stvorile Bosnu i Hercegovinu", što bi, kažu, moglo da naruši susedske odnose BiH i Crne Gore, ali i Dodikove izjave o specijalnim vezama Republike Srpske i Crne Gore i "srpskom svetu".

Na taj način je prvi čovek Skupštine Crne Gore iskazao direktno nepoštovanje države BiH i njenih institucija pokušavajući da tako izjednači entitet Republike Srpske s državom.

Prema saznanjima portala, iz resora spoljnih poslova Saveta ministara naveli su da BiH uvažava i poštuje državna obeležja Crne Gore, kao i ostalih međunarodno priznatih država i da očekuje da i predstavnici BiH u Crnoj Gori imaju isti tretman.

Takođe, istaknuto je da ovo nije prvi put da predsednik Skupštine Crne Gore ignoriše zastavu BiH pri sastancima s funkcionerima koji dolaze iz BiH – isti slučaj je bio i tokom nedavne posete predsednika NSRS Nenada Stevandića Podgorici.

image