Srbija i Balkan

Preporuka iz Vašingtona: Kako protiv "srpskog sveta"

Skoro godinu dana nakon teksta takođe posvećenog "srpskom svetu", Server opet piše o toj temi
Preporuka iz Vašingtona: Kako protiv "srpskog sveta"© Milan Maricic/ATAImages

Srbija je odlučila da bude na istočnoj strani linije koja će biti precrtana preko Balkana, tvrdi bivši američki diplomata i albanski lobista Danijel Server.

U svom novom tekstu pod nazivom "Kako se suprotstaviti srpskom svetu", piše da je zabrinut za ostale na Balkanu, jer je pitanje kako ih zadržati na zapadnoj strani.

"Srbija sprovodi strategiju srpskog sveta koja ima za cilj da ostvari što više uticaja na susede. Beograd se, takođe, pozicionira tako da bi mogao da zahteva otcepljenje susednih Srba ako geopolitički uslovi u regionu i ostatku sveta to dozvole", upozorava ovaj neskriveni albanski lobista.

Analizira Server dalje situaciju napominjući da 49 odsto teritorije Bosne i Hercegovine čini Republika Srpska, a da Srbi čine 37 odsto stanovništva Bosne. Posebno se pribojava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je kaže, na centimetar od otcepljenja RS, a sarađuje sa Beogradom kako bi "srpski svet postao stvarnost".

Dodik, navodi dalje Server, sarađuje sa "etničkim nacionalističkim bosanskim Hrvatima", odnosno sa Draganom Čovićem u "njegovim antiustavnim političkim i korumpiranim ekonomskim poduhvatima".

"Političko rukovodstvo bosanskih Hrvata nastoji da ponovi Republiku Srpsku. Žele 'treći entitet' koji bi Hrvatima omogućio bilo kakvu defakto ili dejure nezavisnost koju i RS želi da postigne", tvrdi Server.

Kako tvrdi, ako se Dodik ili Čović otcepe, država bi se raspala na troje, a nestabilnost i verovatni rat bi odredili granice. Međutim, to Vašington i Evropska unija ne žele, pa se pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan nada da će novac iz EU to sprečiti i promovisati smislene reforme.

"Ali postoji duga istorija etničkih nacionalista na Balkanu koji drže novac u džepu, a rade suprotno od onoga što bi EU želela", upozorava Server i poručuje da Bosna mora da ostane jedinstvena, multietnička, demokratska država.

Crna Gora je u grlu Srbije

Servera posebno zabrinjava što 30 odsto stanovništva Crne Gore sebe smatra srpskim narodom. Iako je zemlja članica NATO-a od 2017, trik je, kaže, bio da se protiv Mila Đukanovića upotrebe proevropski političari.

"Srpska pravoslavna crkva i ruske bezbednosne agencije su priskočile u pomoć. Pobrali su lepe nagrade – nekadašnju crkvenu imovinu i drugi uticaj", navodi Server bez ikakvih argumenata i bez svesti o istorijskom postojanju SPC na teritoriji Crne Gore.

Sa druge strane hvali Đukanovića da je dostojanstveno predao vlast, a optužbe da je umešan u korupciju označava kao "navodne". Ne isključuje mogućnost da se Demokratska partija socijalista vrati na vlast, ako trenutna vlada ne bude isporučila ono što žele Vašington i O'Brajen.

Na Kosovu je srpsko stanovništvo manjinsko, najviše ih je šest odsto, navodi Server i još, bez trunke zadrške, dodaje da Srbe na Kosovu štiti ustav takozvanog Kosova. Srbi južno od Ibra žive u enklavama, priznaje Server, ali pohvaljuje to što su se tako ograđeni Srbi pomirili sa institucijama u Prištini.

Za razliku od njih koji u 21. veku žive u enklavi, Srbi na severu Kosova i Metohije ne prihvataju autoritet Prištine, a za to krivi Beograd.

"Srbija želi da opštine sa srpskom većinom formiraju Zajednicu. To bi im omogućilo da zajednički deluju i vladaju odvojeno od Prištine, kao u Republici Srpskoj. U pravom geopolitičkom okruženju, Zajednica bi mogla da deluje i kao sredstvo za otcepljenje četiri severne opštine", smatra Server i upozorava da je slično udruženje pokrajinskih vlasti dovelo do formiranja RS pre njenog pokušaja secesije 1992.

Američki diplomata potom daje savete Prištini, Sarajevu i Podgorici kako da stanu na put "zloj" Srbiji.

Priština treba da ubedi Srbe sa severa da će im biti bolje ako postanu građani Kosova, a neki se već, tvrdi, kreću ka tome jer su spremni da dobiju kosovske registarske tablice, lične karte i pasoše.

"Premijer Kurti želi više da govori na svom tečnom srpskom jeziku. Sve prištinske vlasti treba da budu pažljivije nego što su bile pre i da ističu etnički neutralnu zastavu, umesto zastave Albanaca koju mnogi preferiraju", savetuje Server.

Takođe, trebalo bi sprovesti podelu vlasti i obezbediti finansijsku podršku srpskoj zajednici i sprovesti odluku suda o manastiru Dečani koju Priština godinama odbija.

Kritikuje Prištinu zbog policijskih akcija koje je sprovela prethodnih dana kada su opet uhapšeni Srbi.

Za Crnu Goru Zapadu savetuje da udvostruči finansiranje civilnom društvu, a najviše strahuje od Rusije.

"NATO će morati da se zaštiti ako se nastavi prodor Rusije u bezbednosni establišment u Podgorici. S obzirom da rat i dalje besni u Ukrajini, SAD i EU moraju da budu mnogo pažljivije nego u prošlosti na to da Moskva koristi Crnu Goru za ugrožavanje bezbednosti NATO-a", poručuje Server.

Hitnu akciju traži u Bosni i Hercegovini, pa navodi da nikakvo međunarodno finansiranje ne bi trebalo da ide u RS dok joj je Dodik na čelu.

"Visoki predstavnik bi trebalo da bude spreman da ga smeni sa funkcije ako nastavi nezakonite poteze Republike Srpske", kaže Server i dodaje da bi Brisel i Vašington trebalo da izvrše uticaj na Čovića da bude priveden pravdi zbog korupcije.

Poziva na veće prisustvo EUFOR-a u Brčkom, jer bez Brčkog, kaže, može doći do secesije Srba. Napominje da, iako je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma od vitalnog značaja, on neće biti dovoljan za članstvo u EU.

image