Svet

Izrael ne priznaje MKS, nastavlja operaciju u Pojasu Gaze do potpunog uništenja Hamasa

Nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane neće uticati na spoljnopolitičke aktivnosti izraelskog rukovodstva, operacija u Gazi se nastavlja, poručio je savetnik kancelarije Netanjahua
Izrael ne priznaje MKS, nastavlja operaciju u Pojasu Gaze do potpunog uništenja HamasaGetty © MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Izrael će nastaviti operaciju u Pojasu Gaze sve dok potpuno ne uništi radikalni palestinski pokret Hamas, uprkos mogućoj odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, rekao je savetnik kancelarije izraelskog premijera Dmitrij Gendelman.

"Izrael smatra apsurdnim i kategorički odbacuje optužbe ovog suda koji stavlja u isti koš napadače i žrtve. Nastavljamo vojnu operaciju u Gazi do potpunog uništenja Hamasa u enklavi", poručio je Gendelman.

Prema njegovim rečima, nalog za hapšenje niti bilo koja odluka MKS-a neće uticati na spoljnopolitičke aktivnosti rukovodstva zemlje, s obzirom na to da Izrael ne priznaje njegovo delovanje.

SAD i pojedini evropski saveznici Izraela već su stavili do znanja Karimu Kanu (glavni tužilac MKS-a) da se neće složiti sa posledicama odluke suda, a Izrael veruje da će se broj takvih zemalja samo povećavati, naveo je Gendelman.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan je u ponedeljak zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera, izraelskog ministra odbrane, ali i najviših lidera Hamasa zbog navodnih ratnih zločina, preneo je Bi-Bi-Si.

Kan je objasnio da su protiv Netanjahua i Galanta podnete optužnice zbog "izazivanja istrebljenja i gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Prema rečima Kana, postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

image