Svet

Jedan pogled iz Vašingtona: Balkan se raspada, a krivi su Vučić i "srpski svet"

SAD i EU se pogrešno oslanjaju na Srbiju kao ključnu državu u regionu za postizanje stabilnosti, zanemarujući da ona želi da vlada svim Srbima na Balkanu, istakao je Danijel Server
Jedan pogled iz Vašingtona: Balkan se raspada, a krivi su Vučić i "srpski svet"© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Bosna se suočava s rizikom od secesije, kao i "Kosovo", Crna Gora je već "pala", i ništa od toga se nije desilo slučajno, a budući da su Amerikanci i Evropljani poklekli, neophodna je promena pristupa balkanskim problemima – ovako vidi pogoršanje situacije u regionu nekadašnji američki diplomata i albanski lobista Danijel Server u tekstu na svom blogu (peacefare.net).

U Bosni i Hercegovini glavni problem je, po njemu, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegove težnje za nezavisnom Republikom Srpskom, odnosno njeno pripajanje Srbiji, ali i saradnja s Rusijom. Server primećuje da Dodik već dugo želi da se oslobodi kontrole koju nameću BiH i međunarodna zajednica.

Za pogoršanje na "Kosovu" odgovoran je pak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto kontroliše Srbe koji žive severno od reke Ibar – zato su izbori prošli mirno i na njima nisu učestvovali Srbi.

Komentarišući da su novoizabrani gradonačelnici u četiri srpske opštine Albanci, Server je primetio da ne bi želeo da bude jedan od njih budući da će imati malu ili nikakvu saradnju s lokalnim srpskim zvaničnicima i većinskim stanovništvom, dok će Vučić nastaviti da upravlja tim područjem.

"Teško da će Priština išta moći da uradi", napisao je Server, te dodao da je Vučić već zauzeo Crnu Goru. 

Srpski predsednik je navodno uz pomoć hibridnih operacija i uz rusku podršku izabrao novog predsednika Jakova Milatovića, koji tvrdi da je pro-EU, ali je više nego naklonjen Srbiji. 

"Crna Gora je članica NATO-a. Srbija traži vojno neutralan status. Ovo bi trebalo da spreči bilo kakvu aneksiju, ali ujedno slabi Alijansu, ubacujući u njenu sredinu još jedan spojler poput Mađarske", konstatuje Server.

Sve ovo pak nije slučajno – smatra albanski lobista – jer je deo Vučićevih napora da oformi "srpski svet", to jest državu za sve Srbe koja obuhvata teritorije susednih zemalja. Zato u Bosni dozvoljava Dodiku da radi svoje. Na "Kosovu" koristi oklevanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da započne pregovore o mehanizmu "samoupravljanja" za Srbe (ZSO), a u Crnoj Gori su izbori doneli što on želi.

SAD i EU propadaju na Balkanu – Srbija se okrenula Istoku

Međutim, SAD i Evropska unija su meke prema ovim dešavanjima, ignorišu Dodika i ublažavaju Vučićeve akcije. Štaviše, američke diplomate se zalažu za formiranje ZSO, oživela je vojna saradnja dve države, a SAD su obezbedile i dosta finansiranja preko multilateralnih evropskih razvojnih banaka. Ali nema pozitivnih rezultata, ističe Server.

"Dok Amerikanci i Evropljani i dalje zagovaraju da Srbija prigrli Zapad, Vučić je u stvari svoju zemlju definitivno okrenuo Istoku", ističe Server i dodaje da bi pobeda Rusije u Ukrajini otvorila mogućnost aneksije delova "Kosova" i Bosne i njihovo pripajanje Srbiji. Kini je pak dodeljena uloga finansijera Vučićeve velike države.

"SAD i EU propadaju na Balkanu. Moraju da promene pravac delovanja. Njihova osnovna analiza je pogrešna. Oni se oslanjaju na Srbiju kao ključnu državu u regionu za postizanje stabilnosti, u saradnji s Hrvatskom i Albanijom. Ali Srbija je revizionistička sila. Želi da vlada svim Srbima u regionu. Hrvatska i Albanija imaju manje ambicije, ali u istom pravcu: da kontrolišu svoje sunarodnike u susednoj Bosni i na 'Kosovu'", piše Server i ističe da su Zapadu dobrodošli samo oni koji demonstriraju stvarnu solidarnost sa Zapadom.

Nekadašnji američki diplomata je konstatovao da podele hendikepiraju Evropu. Mađarski premijer Viktor Orban deluje kao zaštitnik Vučića i Dodika, sprečavajući sankcije obojici. Francuska i Holandija su usporile izglede za prijem Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine u Uniju. To pak umanjuje privlačnost EU i u Srbiji i Crnoj Gori. 

"Pet država članica EU koje nisu priznale 'Kosovo' sprečavaju pravi konsenzus u njegovu korist, čak i na relativno nekontroverznom glasanju ove nedelje u Savetu Evrope o procesu članstva Prištine", zaključio je Danijel Server.

image