Srbija i Balkan

Danijel Server: Vučić neće s Bajdenom, hoće s Putinom, Zapad da podrži opoziciju

Koalicija "Srbija protiv nasilja" pokrenula je velike i redovne demonstracije: samo masovni pokret te vrste moći će da mobiliše Srbe protiv nekoga ko polaže pravo na nasleđe Miloševića, savetuje jedan od zapadnih "eksperata za Balkan"
Danijel Server: Vučić neće s Bajdenom, hoće s Putinom, Zapad da podrži opoziciju© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija treba da budu svesne neuspeha izborne demokratije u Srbiji, smatra bivši američki diplomata, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server.

Jedan od poznatih zapadnih "eksperata za Balkan" navodi da je u ostatku Balkana, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, tzv. Kosovu i u Bosni promena vlasti na izborima stvarna mogućnost, dok to, prema njegovom mišljenju, nije slučaj sa Srbijom.

"Vučić je obnovio nešto što liči na Miloševićev režim, koji je takođe bio izborna autokratija. Podstaknut medijskom kontrolom i državnim resursima, Vučić je ostavio opoziciju bespomoćnom, zbrisao nezavisne institucije i preuzeo komandu nad svim polugama vlasti", smatra Server.

On dodaje da bi Brisel i Vašington trebalo da prilagode svoja očekivanja takvoj situaciji.

"Vučić im je poručio da neće učiniti ništa da prizna Kosovo, čak ni defakto. Treba da mu veruju i odustanu od ambicija dijaloga sa Prištinom koji se pokazao neuspešnim. Takođe treba da odustanu od pokušaja da pridobiju Srbiju za Zapad. Beograd je prigrlio svoju istočnu sudbinu. Vučić želi da se priključi Putinu i Siju, kao i Orbanu, Lukašenku, Alijevu. Nije zainteresovan da bude sa Bajdenom, fon der Lajen, Šolcom ili Sunakom", piše Server.

Ali...

"Amerikanci i Evropa ne bi trebalo da odustanu od srpske opozicije. Koalicija 'Srbija protiv nasilja' koja je osvojila jednu četvrtinu u parlamentu pokazala je ozbiljno nezadovoljstvo i izazvala velike i redovne demonstracije. Samo masovni pokret te vrste moći će da mobiliše Srbe protiv nekoga ko polaže pravo na nasleđe Miloševića. Slobodan, nepravedan i lažan bio je i njegov pristup", zaključuje Server.

image