Srbija i Balkan

Da li će na spisku biti i avganistanski talibani: Kome "Majke Srebrenice" spremaju "stub srama"?

Oni koji nisu glasali za rezoluciju imaće posebno mesto u Memorijalnom centru u Potočarima, odnosno, biće stavljeni na stub srama, izjavila je juče Nura Begović, predsednica udruženja Žene iz Srebrenice
Da li će na spisku biti i avganistanski talibani: Kome "Majke Srebrenice" spremaju "stub srama"?www.globallookpress.com © © Danilo Balducci

Nećemo zaboraviti prijatelje koji su nas podržali, ali ni one druge. Počinjemo izgradnju stuba srama u Potočarima, saopštile su sinoć "Majke Srebrenice" uz javnu zahvalnost susedima, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Albaniji, koji su u GS UN podržali rezoluciju o Srebrenici.

Sarajevski mediji jutros prenose, citirajući sinoćnju objavu "Majki Srebrenice", da je ovo udruženje već zatražilo od direktora Memorijalnog centra Potočari da počne pripreme za izgradnju "stuba srama".

Na spomeniku će, pišu jutros sarajevski portali, "biti ispisana imena svih onih koji su počinili genocid ili ga negiraju, uključujući članove Nobelovog komiteta koji su dodelili Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu".

Za one koji "negiraju genocid" u Srebrenici, jasno je kako će, što se tiče "stuba srama" proći, nije međutim baš najjasnije šta čeka one koji juče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nisu glasali za rezoluciju, da li će se i imena tih država naći na ovom stubu?

"Oni koji nisu glasali za Rezoluciju imaće posebno mesto u Memorijalnom centru u Potočarima, odnosno, biće stavljeni na stub srama", izjavila je odmah posle glasanja u Njujorku, Nura Begović, predsednica Udruženja "Žene iz Srebrenice", prenose jutros BH mediji.

I dok na "stubu srama" neće biti mesta za Hrvatsku, Sloveniju, Severnu Makedoniju, Albaniju, posle jučerašnjeg glasanja, a i nekih ranijih poteza Mila Đukanovića, sada i Milojka Spajića, te nedaće spasila se i Crna Gora, uprkos nekim još nerazjašnjenim detaljima iz 1990-godina, poput onih da li je crnogorska vlada tokom vladavine Mila Đukanovića, snabdevala gorivom tenkove VRS koji su operisali oko Srebrenice u leto 1995. godine.

Sa druge strane, mesta na "stubu srama", ako se ispuni obećanje predsednice udruženja iz Srebrenice, zagarantovana su, za sada za Srbiju, Rusiju, Kinu, Mađarsku, Kubu, Belorusiju, Nikaragvu i druge koje su juče glasale protiv.

Nije jasno da li će se na "stubu srama" naći islamske zemlje koje su juče, na glasanju u Njujorku bile ili uzdržane ili su njihovi predstavnici izašli iz sale pre glasanja.

Među ovim zemljama su i predstavnici talibana iz Avganistana, a na monitoru sa rezultatima glasanja juče je iza imena ove države ostalo prazno polje, znak da se ova država nije izjasnila po pitanju rezolucije o Srebrenici.

Što se tiče islamskih zemalja, na stubu svakako neće biti Turska, Saudijska Arabija, Iran, Irak, Egipat, Pakistan, Bangladeš i Indonezija, zemlje su glasale "za".

Međutim, "stub srama" svakako, ako se izjava Nure Begović pokaže tačnom, čeka Siriju, Mali i Komore, tri većinski muslimanske države koje su glasale protiv.

Ostaje da se vidi i da li "Majke Srebrenice" smatraju da su zemlje koje su juče bile uzdržane, zapravo protiv rezolucije, i da li je i na njih juče mislila predsednica udruženja. Među ovim  zemljama su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kazahstan, Alžir i Bahrein...

Ovde valja imati u vidu da su predstavnici nekih od nabrojanih zemalja koje su se juče na različite načine izjasnile o Srebrenici, uz sve počasti, redovni gosti godišnje komemoracije u Potočarima, 11. jula, pa nije jasno kako bi reagovali ako bi se imena njihovih država našla na stubu srama.

Inače, priča o podizanju "stuba srama" u Potočarima aktuelna je već skoro deceniju i po.

Još 2010. godine najavljeno je da na brdu iznad Memorijalnog centra počinje izgradnja skulpture simbolično nazvane "stub srama" kao i da će divovska spomen skulptura biti sagrađena od 16.744 cipele koje predstavljaju 8.372 žrtve.

Tada je najavljeno i da će dva slova U i N, široka više od 12 i visoka više od 8 metara u rešetkastoj unutrašnjosti sadržavati onoliko pari cipela koliko je bilo žrtava "genocida".

Objavljeno je i da će "Majke Srebrenice" odlučiti ko će od zapadnih političara i generala biti na listi imena ispisanih na stubu, a odgovornih za događaje 1995.  

Tri godine kasnije, 2013. objavljena je informacija da "Majke Srebrenice" i druga udruženja neće odustati od ove ideje.

Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović tada je izjavila da je prva faza projekta završena u Berlinu u julu 2010. godine kada su ispred Brandenburške kapije izložena 8.372 para cipela kao sećanje na srebreničke žrtve.

image