Srbija i Balkan

Da li je Milo dao gorivo za "genocid": Kako su "Majke Srebrenice" abolirale bivšeg predsednika CG

Nije doslovno napisano, ali iz objave "Majki Srebrenice" proizilazi da Milo Đukanović nije dao gorivo za Mladićeve tenkove oko Srebrenice leta 1995. godine
Da li je Milo dao gorivo za "genocid": Kako su "Majke Srebrenice" abolirale bivšeg predsednika CG© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

"Majke Srebrenice" abolirale su juče oko 17 sati bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića svake odgovornosti za srpski "genocid" u Srebrenici i istovremeno rešile višegodišnju dilemu da li je Đukanović u leto 1995. godine dao gorivo za srpske, odnosno tenkove RS oko Bratunca, odnosno Srebrenice.

Nije doslovce napisano, ali iz objave "Majki Srebrenice" proizilazi da Milo Đukanović, dakle, nije slao gorivo za Mladićeve tenkove oko Srebrenice tog leta.

"Nikad i nigde nismo našle dokument koji upućuje da je Đukanović bio učesnik ili imao bilo kakve veze sa genocidom u Srebrenici. Zahvalne smo mu na svemu što čini za žrtve i njihove porodice. Molimo Vas da našu tragediju ne zloupotrebljavate kako bi okaljali druge. Hvala", navele su "Majke Srebrenice" u objavi na društvenim mrežama.

"Majke Srebrenice" reagovale su na ovaj način na izjavu Slavena Radunovića, poslanika ZBCG u Skupštini Crne Gore, datu juče iza podneva o tome kako je Đukanović, po svedočenju Momčila Mandića, "slao gorivo za srpske tenkove u RS", pa se može zaključiti da je istraga udruženja iz Potočara iz koje je proizišao zaključak da "nikad i nigde nisu našle dokument", trajala u ovom slučaju čitavih par sati.

"Ponavljam, da nikad nijednu bošnjačku majku ni albansku, nije ništa zabolelo što su uradili ili Andrija Mandić ili Slaven Radunović ili bilo ko od nas. A po svedočenju ministra Republike Srpske Momčila Mandića, gorivom koje je slao Milo Đukanović, tada su operisali tenkovi i kamioni oko Srebrenice", rekao je poslanik Radunović.

Pre "Majki Srebrenice" juče je u Skupštini CG reagovao i šef kluba poslanika DPS Andrija Nikolić rečima da je "istina za gorivo, majke Srebrenice, ne bi dozvolile Đukanoviću da se 'tamo primakne' kad se obeležava Dan sećanja na žrtve".

Istine radi, Milo Đukanović, tada na funkciji predsednika Crne Gore, u Memorijalnom centru u Potočarima bio je 11. jula 2021. godine i u knjizi žalosti ostavio poruku da "u Potočarima reči gube na značaju, jer je ovde balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom".

"Pola veka nakon Holokausta, ovde je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jednino da s neizmernom tugom čuvamo sećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata. To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju", zapisao je tada Đukanović.

Samo mesec dana ranije, u jeku rasprave u Skupštini Crne Gore o razrešenju ministra Vladimira Leposavića, pod optužbom da je "negirao genocid u Srebrenici", "Majke Srebrenice" bile su gošće Đukanovića u Crnoj Gori.

Predsednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je Đukanoviću za poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice "genocida u Srebrenici", iskazujući nadu da će ga "i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi".

Sa svoje strane, predsednik Crne Gore odao je "Majkama Srebrenice" "priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom".

Dve godine kasnije, jula 2023, Đukanović je, ovog puta kao bivši predsednik Crne Gore ponovo uputio poruku "Majkama Srebrenice" saopštivši da "iskreno žali i saoseća sa porodicama žrtava i preživelim u genocidu u Srebrenici, najmračnijoj stranici posleratne istorije našeg regiona i Evrope".

Đukanovićeva poruka bila je tada u neku ruku uzvratna, pošto su tri meseca ranije, uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori na kojima je Jakov Milatović do nogu potukao Đukanovića, "Majke Srebrenice" pozvale građane Crne Gore da 2. aprila podrže aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

"Samo put kojim Milo Đukanović vodi državu može nastaviti te dobre odnose koje smo izgradili", saopštile su tada "Majke Srebrenice".

Inače, spor oko toga da li je Đukanović u leto 1995. godine slao gorivo za tenkove Vojske RS, traje duže od decenije, od kako je Momčilo Mandić, bivši ministar u Vladi RS saopštio da je Milo Đukanović pomagao Vojsku RS u ratovima devedesetih.

"Milo Đukanović je bio dobar Srbin i veliki Srbin. Njega je Karadžić predlagao za predsednika Vlade Jugoslavije. Međutim, Slobodan Milošević je izabrao Momira Bulatovića što je bilo u redu. Milo je nama zaista pomagao, dao nam je gorivo i dve poljske bolnice. Da nije njegovog goriva i nafte bilo preko Crne Gore mi ne bi zadržali niti osvojili Goražde, Srebrenicu, Višegrad ili bilo koji grad koji se graničio sa Crnom Gorom i Srbijom. Međutim posle se čovek okrenuo i postao je najveći srbomrzac koga sam ja upoznao u svom životu", samo je jedna od izjava Mandića na ovu temu.

Milova nafta za Vojsku RS bila je oktobra 2012. godine i tema zanimljivog zahteva predsednika Građanske alijanse Borisa Raonića ambasadoru BiH u Crnoj Gori Izmiru Taliću.

"Upoznati ste da je Momčilo Mandić, bivši ministar u Vladi Republike Srpske dobio spor protiv Crne Gore, pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Tim povodom je izjavio je da gorivo za tenkove Vojske Republike Srpske, slao Milo Đukanović i da je na taj način spasena Srebrenica, Goražde... Ambasadore, molimo Vas da prilikom današnje posete gospodina Bakira Izetbegovića, predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, postavite pitanje istinitosti tih navoda, imajući u vidu da je domaćin Izetbegovića, predsednik Filip Vujanović tada bio član Vlade, pa zasigurno ima te podatke", naveo je tada Raonić u pismu Taliću.

Nema traga da li je Talić odgovorio Raoniću, što se tiče "Majki Srebrenice", sinoć je na ovu temu stavljena tačka – "Milo nije dao gorivo za tenkove RS".

Na drugoj strani, Milan Knežević, predsednik DNP Crne Gore, ostao je u izjavi od pre par dana na stanovištu da "Crna Gora mora glasati protiv rezolucije, ne samo zbog Srbije, nego i zbog sebe, jer ukoliko bude glasala za Rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost".

"Upravo tog jula 1995. kad se dogodio strašni zločin u Srebrenici, bili smo u zajedničkoj državi sa Srbijom, bili smo dva oka u glavi, Milo Đukanović je vojsci Republike Srpske slao gorivo i svu drugu neophodnu pomoć, probijajući embargo na Drini i međunarodni zid sankcija. Jesu li tenkovi ušli u Srebrenicu koristeći crnogorsku naftu? Jesu. Je li počinjen strašni i nezapamćeni zločin zbog kog me sramota iako nemam dodirnih tačaka s njim? Jeste", rekao je Knežević.

Sumnju u aboliciju Đukanovića od strane "Majki Srebrenice" sinoć je u uredničkom komentaru izrazio i podgorički portal "Borba".

"Majkama Srebrenice je očito potrebno dostaviti fiskalizovanu fakturu o gorivu i naoružanju, da bi promenile mišljenje o svom 'dobrotvoru'. S obzirom da je Đukanović specijalista za poslovanje u sivoj zoni, čisto sumnjamo da je Vojsci Republike Srpske izdavao račune. Ipak se radilo o ratnom periodu, u kojem se ne priklanja toliko pažnje fiskalnoj odgovornosti i ubiranju PDV-a. U višedecenijskom postupku ispiranja svoje ratne biografije, Đukanović je uspeo da potkupi 'Majke Srebrenice' i zavredi njihov 'cvet', ali istinu o sebi nikada neće uspjeti", objavila je sinoć "Borba".

image