Srbija i Balkan

Kurti na srpskom "doneo lepe vesti": Od Srba sa KiM traži da zamene vozačke dozvole

Odluku u video-poruci na srpskom jeziku saopštio lično Aljbin Kurti, prenoseći želju da na taj način "obraduje svoje građane"
Kurti na srpskom "doneo lepe vesti": Od Srba sa KiM traži da zamene vozačke dozvoleGetty © Anadolu / Contributor

Srbi sa Kosova i Metohije dobili su odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova tzv. Kosova rok od 9. maja do avgusta ove godine u kome vozačke dozvole izdate od strane organa Republike Srbije mogu zameniti za "RKS vozačke dozvole".

Odluku je lično i to na srpskom jeziku u video-poruci saopštio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

"Poštovani građani, donosim vam lepe vesti tokom majskih dana praznika. MUP Kosova je juče popodne doneo odluku koja omogućava prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane nelegalnih srpskih institucija na Kosovu na one zvanične izdate od strane institucija republike Kosova", saopštio je Kurti, dodajući kako prištinske vlasti "već neko vreme dobijaju zahteve građana za donošenje takve odluke", kao i da ovakvom odlukom želi da "građanima olakša svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju".

Prema Kurtijevim rečima, "omogućen je veoma lak i efikasan proces prelaska na validne vozačke dozvole".

"Prelazak na RKS dozvole omogućava lakšu registraciju vozila, a ne traži ponovno polaganje vozačkog ispita. Potreban je zahtev koji treba dostaviti centru za opremanje dokumentima kao i lična karta, original vozačke izdate od strane srpskih vlasti, plaćena taksa kao i zdravstvena potvrda", saopštio je Kurti, dodajući da na ovaj način želi da obraduje građane.  

Inače, polovinom decembra prošle godine na Kosovu i Metohiji završen je proces preregistracije vozila sa KM tablica koje su izdavali organi Republike Srbije na RKS tablice i od tada vozila sa KM tablicama nema više na putevima Kosmeta. Od 1. januara ove godine vozila sa RKS tablicama kreću se putevima centralne Srbije bez obaveze vozača da stikerima prekriju oznake, odnosno simbole tzv. Kosova.

image