Srbija i Balkan

Danajski poklon Prištine: Vlada tzv. Kosova dozvolila zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske

Ono što je potrebno priložiti je lična karta, original vozačke dozvole koju su izdale srpske vlasti i uverenje o lekarskom pregledu, saopštili su prištinski zvaničnici
Danajski poklon Prištine: Vlada tzv. Kosova dozvolila zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske© Antonio Ahel/ATAImages

Vlada tzv. Kosova saopštila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da se građanima omogući zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Vozačke dozvole koje za gradove na Kosovu i Metohiji izdaje Srbija koriste uglavnom pripadnici srpske zajednice, dok ih zvanična Priština smatra ilegalnim dokumentima.

"Već duže vreme dobijamo zahteve da se ovakva odluka donese. Želimo da rasteretimo svoje građane svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u obraćanju na srpskom jeziku.

On je naveo da će zamena srpskih vozačkih dozvola "za kosovske, građanima omogućiti lakšu i praktičniju registraciju vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice".

Zvaničnici su saopštili da za prelazak na vozačku dozvolu koju izdaju prištinske institucije, neće biti potrebno ponovno polaganje testova.

Ono što je potrebno priložiti je lična karta, original vozačke dozvole koju su izdale srpske vlasti i uverenje o lekarskom pregledu, dodaje se u saopštenju.

Ova odluka stupa na snagu 9. maja i važi do 9. avgusta 2024. godine.

Prethodno su prištinske vlasti sprovele preregistraciju sa srpskih na kosovske registarske oznake, što je naišlo na otpor srpskog stanovništva u opštinama na severu i podiglo tenzije na terenu.

Evropska unija je pre nekoliko dana saopštila da podržava administraciju na osnovu zakona tzv. Kosova, ali da bi se pitanje funkcionisanja paralelnih srpskih struktura trebalo rešiti osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, navodi RSE.

image