Srbija i Balkan

Ni demantovano ni potvrđeno: "Nezvanični" amandmani posvađali Crnu Goru

Najave da bi Crna Gora mogla uticati na menjanje teksta o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, uzburkali su duhove u Podgorici
Ni demantovano ni potvrđeno: "Nezvanični" amandmani posvađali Crnu Goru© Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)

Najave da će Crna Gora, uz posredovanje SAD, predati dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici kojim se, kako je nezvanično rečeno iz Vlade, predviđa individualizovanje krivice za navodni genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona, uzbunila je duhove u Podgorici, iako informaciju niko još nije zvanično potvrdio.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović, podvlači kako su vesti o amandmanima nezvanične, a niti ih potvrđuje niti demantuje. 

"Uz čestitke na preuzimanju važne funkcije ministra spoljnih poslova Srbije, želim gospodinu Đuriću uspešan rad, iako razumem da se u prvim danima mandata mogu desiti ishitreni potezi, kao što se desilo sinoć kada je komentarisao nezvanične informacije u vezi sa tekstom Rezolucije UN o Srebrenici", naveo je Ivanović, nakon što je šef srpske diplomatije ocenio da, ako postoji amandman Vlade Crne Gore na rezoluciju Ujedinjenih nacija o ​​Srebrenici, to liči na pranje savesti, kako se crnogorskoj javnosti ne bi učinilo "da su protiv bratske Srbije".

Đurić je replicirao izjavljujući da je "krajnje neobično da se o jednoj osetljivoj temi od šireg značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost, kao što je rezolucija UN o Srebrenici, ne konsultuju najbliži susedi na koje se ta tema neposredno odnosi".

Ministar spoljnih poslova Srbije je, u pisanoj izjavi za medije, zahvalio Ivanoviću na "prijatnoj javnoj čestitki" povodom stupanja na dužnost i poručio da je umesto ishitrenih i ličnih derogativnih kvalifikacija, daleko korisnije za građane i saradnju naših zemalja da se javni diskurs fokusira na unapređenje dobrosusedskih odnosa.

"Nemamo nikakve sumnje da će institucije u Crnoj Gori u razmatranju svog, kako se navodi, slobodno iskazanog stava pratiti tradiciju naših bratskih naroda. Lično ću se uvek, onda kada je to moguće, uzdržati od davanja bilo kome bilo kakvog izgovora za kontinuitet politike javne rasprave i svađe na kojima su pojedini politički krugovi decenijama bazirali svoju vlast", ​​istakao je Đurić.

Poslanica vladajućeg PES-a, Jelena Nedović, amandmane opisuje kao one "kojima se uvažavaju žrtve genocida, individualizuje krivica, te afirmiše Dejtonski mirovni sporazum, vreme i teritorijalni integritet Bosne i uz Republiku Srpsku kao entitet u njoj.".

"Ostaje zainteresovanim građanima mogućnost da pročitaju sadržaj amandmana i da na osnovu tog saznanja i pristupa zaključe šta je istina u onome što piše", rekla je Nedović ukazujući tako da su amandmani zaista pripremljeni.

Najave da će Podgorica amandmanima pokušati da zaštiti Srbe da ponesu žig genocidnog naroda, očekivano, uznemirile su i predstavnike bivšeg režima, odnosno Đukanovićev DPS, koji optužuje vlast da kalkuliše ne bi li "ugodio Vučiću i Dodiku, s jedne strane, a sa druge poštovao evropski stav o Rezoluciji".

"Gospodine Spajiću, ako se pokaže tačno da Crna Gora ima pretenzije da amandmanom relativizuje Rezoluciju kako bi minimizirala štetu koju ćete pretrpeti od Vučića i Dodika, onda je to kukavna spoljna politika koju diktira puki strah a ne strateški interes države", saopštili su.

PES odgovara da bi "evolucija DPS-a od ratnohuškačke partije u evroatlantsku", kao i poruke koje danas šalju, imale smisla da su se 'reformističke' snage "nepovratno udaljile od dugogodišnjeg predsednika, koji ima teret odgovornosti za ratne strahote širom bivše Jugoslavije, kao i političke saveze sa Dodikom i Vučićem, koje sada pripisuju drugima".

Koalicija NVO uputila je pismo premijeru Milojku Spajiću u kome od njega zahteva da se izjasni predlaže Vlada Crne Gore amandmane na rezoluciju o Srebrenici.

Ako Vlada Crne Gore predlaže amandmane, tražili su da objavi i argumentovano obrazloži tekst tih amandmana.

"Neprihvatljivo je u ozbiljnoj demokratskoj državi da, istovremeno, ministar inostranih poslova iz premijerove partije (Pokret Evropa sad!) navodi medije o amandmanima kao nezvanične informacije, a da sa druge strane, poslanica iste partije o njima govori kao o već svršenoj stvari. Posebno zahtevamo od premijera Spajića da prilikom izjašnjavanja o eventualnim amandmanima saopšti i da li će Crna Gora, uz njih, kosponzorisati rezoluciju o Srebrenici ili neće, i ako neće zbog čega neće, te da li se, na bilo koji način dovodi u pitanje glasanje Crne Gore o rezoluciji u slučaju da amandmani ne budu usvojeni", navodi se u saopštenju koalicije koju čini više od 100 NVO koje su podržale inicijativu da Crna Gora bude kosponzor rezolucije o navodnom genocidu.

image