Srbija i Balkan

Mandić: Glasanjem za rezoluciju o Srebrenici Crna Gora bi okrivila ceo srpski narod

Istinski smatram da Spajić ne misli da su Srbi genocidan narod, jer ne vidim zašto bi potpisivao koalicioni sporazum o saradnji sa predstavnicima navodno 'genocidnog naroda'", istakao je predsednik crnogorskog parlamenta
Mandić: Glasanjem za rezoluciju o Srebrenici Crna Gora bi okrivila ceo srpski narod© R.R./ATAImages

Glasanjem za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici Crna Gora bi okrivila celi srpski narod, izjavio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Mandić je na društvenoj mreži Iks naveo da nije čuo da je crnogorski premijer Milojko Spajić saopštio da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Srebrenici.

"Istina je da je to saopštio njegov sagovornik iz Berlina, ali ono što mene i celu javnost Crne Gore interesuje jeste šta o tome misli premijer Spajić. Znam da mu nije lako. Velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da 'slušaju'. Nažalost, to je današnji 'pravedni' međunarodni poredak, objavio je Mandić.

Dodao je da se "premijer ne suočava samo sa pritiskom spolja, već i iznutra".

"Čak smo imali i reakciju predsednika Crne Gore Jakova Milatovića koji konstatuje da Crna Gora 'ima svoje stavove' o ovom pitanju, pretpostavljam, da želi da podseti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada pa do izbora predsednika Crne Gore mnogo toga se desilo, a ne sme se zaboraviti da je da je srpski narod odlučio upravo te izbore", poručio je Mandić.

Kako je rekao, očekuje da Spajić pažljivo proceni situaciju i da vodi računa o vitalnim interesima Crne Gore i naroda koji žive u njoj.

"Crna Gora da nije imala poštovanje, tradiciju, svoj ponos i dostojanstvo, danas ne bi ni postojala. Glasanjem za rezoluciju, Crna Gora bi okrivila celi srpski narod", napisao je Mandić.

Ohrabruje ga, kako je kazao, to da je poslanički klub PES-a već saopštio da ne prihvataju da čitav jedan narod bude okrivljen za genocid, kao i da su najveći svetski i jevrejski autoriteti po pitanju genocida utvrdili da se zločin u Srebrenici ne može tretirati na taj način.

"Ne verujem da premijer Spajić može da prihvati da je sav srpski narod genocidan jer bi to značilo presudu i svim Srbima u Crnoj Gori. Presuditi velikom delu svog naroda bilo bi ne samo neprihvatljivo, već i moralno neodrživo. Istinski smatram da Spajić ne misli da su Srbi genocidan narod, jer ne vidim zašto bi potpisivao koalicioni sporazum o saradnji sa predstavnicima navodno 'genocidnog naroda'", naveo je Mandić.

Najavio je da će po Spajićevom povratku iz Berlina hitno inicirati razgovore sa njim, ali i sa celom parlamentarnom većinom kako bi postigli dogovor koji će biti prihvatljiv za sve.

"Moramo da gledamo u budućnost, a ne konstantno otvaramo rane iz prošlosti", ocenio je Mandić.

image