Srbija i Balkan

Konačna verzija rezolucije o Srebrenici: Traže bespogovornu osudu i edukaciju o "genocidu" (FOTO)

Rezolucija "poziva sve države da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida"
Konačna verzija rezolucije o Srebrenici: Traže bespogovornu osudu i edukaciju o "genocidu" (FOTO)Getty © Edward Crawford

U konačnom predlogu rezolucije, koji je Radiju Slobodna Evropa prosleđen iz Memorijalnog centra Potočari, navedena je odluka UN "da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će se obeležavati svake godine".

RSE navodi da im je tekst rezolucije na engleskom jeziku dostavljen iz Memorijalnog centra Potočari.

UN, kako se navodi u tekstu, "bez rezerve osuđuju svako negiranje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, takođe kao znak sećanja, kako bi se sprečilo poricanje i iskrivljavanje činjenica, te pojave genocida u budućnosti".

Dalje se navodi da "UN bezrezervno osuđuju radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid ispred međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici".

Takođe se ističe važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvene sahrane, te poziva na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom.

Rezolucija "poziva sve države da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde".

Od generalnog sekretara UN se traži da "uspostavi informativni program pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije", počevši od svojih aktivnosti i priprema za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da "skrene pažnju svim državama na članove ove rezolucije, organizacije sistema Ujedinjenih nacija i organizacije civilnog društva na dužno poštovanje".

Takođe, rezolucija "poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne učesnike da obeležavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obeležavanja i aktivnosti u znak sećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svesti javnosti".

Proteklih dana u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održane su neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je ranije objavljeno na zvaničnom sajtu UN, konsultacije o nacrtu pod nazivom "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995." sazvali su stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Prethodno je 30. aprila Savet bezbednosti UN održao sednicu o Bosni i Hercegovini na zahtev Rusije, na kojoj je kao razlog za diskusiju istaknuto narušavanje bezbednosne situacije i rizici od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je zatražila sednicu nakon pisma srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović koje je uputila Savetu bezbednosti UN.

image