Srbija i Balkan

Lagumdžija: Konačni predlog rezolucije o Srebrenici upućen UN

Glasanje o rezoluciji trebalo je da bude održano danas, ali je odloženo
Lagumdžija: Konačni predlog rezolucije o Srebrenici upućen UNGetty © Anadolu / Contributor

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija napisao je na društvenoj mreži Iks da je "nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni predlog rezolucije o Srebrenici" upućen predsedniku Generalne skupštine UN i svim stalnim misijama u UN.

"Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni predlog rezolucije 'Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995', od strane 'cross-regional core group', otišao prema Predsedniku GS UN i svim stalnim misijama u UN", napisao je Lagumdžija sinoć na društvenoj mreži Iks.

Predlog rezolucije o Srebrenici doveo je do zaoštravanja situacije u BiH jer je pripremljen bez znanja Republike Srpske.

Glasanje o tom predlogu trebalo je da bude održano danas, ali je odloženo.

Srbija je povodom predloga rezolucije, za koju sedam meseci nije znala da se priprema, povela snažnu diplomatsku ofanzivu, ukazujući na posledice usvajanja takvog dokumenta.

Zbog situacije u BiH 30. aprila održana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, na zahtev Rusije, na kojoj je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla da je Lagumdžija pokazao nepoštovanje prema Ustavu BiH time što je inicirao rezoluciju bez ovlašćenja i konsenzusa sva tri konstitutivna naroda BiH.

Srbija i Republika Srpska ističu da bi usvajanje rezolucije vodilo ka destabilizaciji u regionu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da će se u Generalnoj skupštini UN prvi put u njenoj istoriji o nekom aktu odlučivati bez saglasnosti konstitutivnih naroda države na koju se taj akt odnosi i ukazao da o rezoluciji ne postoji saglasnost u samoj BiH, što je gaženje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

image